Rörelseglädje, gemenskap, tävlingar, lek och fest – allt i ett och samma event!
2022 års Gregorius är utsedd och i år går utmärkelsen till Johanna Ojala och Kjell Lundberg för deras arbete med Nordiska Ungdomsspelen.
Under torsdagen utsågs för 32 gången i ordningen Årets Gregorius. Hedersutmärkelsen delades ut i samband med invigningen av Gregoriemarknaden i Östersund och går till någon som med föredömligt engagemang driver och utvecklar en idé eller företeelse som positivt påverkat Östersunds och vårt läns profil.
Vinnarmotivering:
”Med stort engagemang och inspiration har expertkommentatorn Johanna Ojala och kreatören Kjell Lundberg återuppväckt Nordiska Ungdomsspelen, skapat en idrottsfest för ungdomar och en reseanledning till Östersund. Nordiska Ungdomsspelen fokuserar också på att sprida goda värderingar och jobbar medvetet kring frågor om jämställdhet och jämlikhet. Nordiska Ungdomsspelen har en tydlig målbild kring vart de vill komma med sitt event, jobbar hårt för att växa och för att få Östersund till en samlingsplats för barn och ungdomar i idrottens värld”.
De första tävlingarna genomfördes 2017 och då var det framför allt fokus på skididrotter och sedan dess har tävlingen växt undan för undan. 2022 deltog över 1 200 deltagare från 3 olika länder i 12 olika grenar.
– Från Nordiska Ungdomsspelen så är vi jätteglada att ha fått det här priset. Vi ser det som en stark stimulans för framtiden och vi satsar på fortsatt utveckling de kommande åren, säger Kjell Lundberg, en av pristagarna.
Priset som delas ut till varje vinnare är Gregoriusstaven. Den tillverkas av Gjermund Runsten och tar mellan 90 – 120 timmar att snida. Staven pryds av symboler från Jämtland, mottagarens namn och personligt utmärkande saker för vinnaren i fråga.
Priset Årets Gregorius delas ut av Destination Östersund, Östersund Handel, Swedbank och Östersundsposten. I juryn sitter även Jamtli.
Fakta om Nordiska Ungdomsspelen:
Nordiska Ungdomsspelen är öppen för barn mellan 9–16 år som under fyra dagar tävlar i 12 olika idrotter. I år deltog 1 293 tävlande från 16 olika landskap och 3 olika länder.
Även paraidrottare har möjlighet att delta.
Nordiska Ungdomsspelen har sin bakgrund i Nordiska Ungdomsskidspelen som för många år sedan var ett välkänt begrepp i skid-Sverige. Sedan nystarten 2017 har NUS utvecklats och breddats till många idrotter med tanken om att bli en fleridrottsfest för ungdomar och en reseanledning till Östersund -ett slags Storsjöcupen på vintern. Förutom att det ska vara fina tävlingar på alla arenor så ramas tävlingarna in av en medaljfest, i år utomhus på Stortorget med underhållning och medaljutdelning.
För mer information:
Kjell Lundberg, Nordiska Ungdomsspelen 070-325 40 73
Hanna Sjöberg, Destination Östersund, 063- 70 11 712
Peter Bredesen, Östersund Handel 073-180 39 14