Årets Gregorius är utsedd

2021 års Gregorius är utsedd och i år gick utmärkelsen till skidprofilen Robin Bryntesson från Rossön.

Under torsdagen utsågs för 31 gången i ordningen Årets Gregorius. Hedersutmärkelsen, som vanligtvis delas ut i samband med Gregoriemarknaden i Östersund, delas ut till en person som med föredömligt engagemang driver och utvecklar en idé eller företeelse som positivt påverkat vårt läns profil.

Motiveringen lyder:
Robin Bryntesson är en framgångsrik längdskidåkare med mycket energi som inte är rädd för att bjuda på sig själv. Han är också guide för längdskidåkare på internationell nivå inom Parasport. Som diabetiker har Robin engagerat sig för barn med diabetes och driver sedan 2011 sommarlägret ”Sockertoppen”. Med hjälp av sponsorer, volontärer och insamlingar lockar han barn och ungdomar från hela landet till lägret. Under sin vistelse får barnen träffa läkare, diabetessköterskor och annan utbildad personal och får tips och råd om hur de ska tyda kroppens signaler. Genom lekar och aktiviteter visar Robin barnen att ingenting är omöjligt och att rörelse och kost är viktigt. Genom att lära känna andra med samma sjukdom stärks barnens självförtroende och känsla av samhörighet. Robin är en fin förebild och en kraft för länet och hela Sverige.

 – Det känns väldigt hedrande och jag blir både stolt och glad, berättar en upprymd Robin Bryntesson. Jag är tacksam till de som nominerat mig, men känner att detta är ett pris som jag delar med hela Sockertoppsorganisationen, det är något vi byggt upp under många år tillsammans. Jag är dessutom galet imponerad av hantverket bakom priset, den vackra staven.

Priset som delas ut till varje vinnare är Gregoriusstaven. Den tillverkas av Gjermund Runsten och tar mellan 90 – 120 timmar att snida. Staven pryds av symboler från Jämtland, mottagarens namn och personligt utmärkande saker för vinnaren i fråga.

Priset Årets Gregorius delas ut av Destination Östersund, Östersund Handel, Swedbank och Östersundsposten. I juryn sitter även Jamtli.

Fakta om Robin Bryntesson:
Världscupsguld i lagsprint (2009) tillsammans med Emil Jönsson
SM-guld och silver i lagsprint
Flera junior VM-guld
Driver sommarlägret Sockertoppen för barn, ungdomar och vuxna med diabetes
Driver skidlaget Ski Team Novo Nordisk bestående av 8 personer alla med diabetes typ 1 som vill utmana sig själva
Driver Projekt Diabetes – ett läger som ingår i en forskningsstudie om diabetes och ätstörningar.

För mer information:
Robin Bryntesson, Årets Gregorius, 073 – 045 50 80
Hanna Sjöberg, Destination Östersund, 073 – 083 50 58
Peter Bredesen, Östersund Handel, 073 – 180 39 14

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!