Äventyrsbussen Pilottest vintern 2022

Under vintern 2022 påbörjas tester med en transferlösning som ska förstärka möjligheten för fler att besöka olika utflyktsmål utanför Östersund. Testerna med Äventyrsbussen genomförs i ett samarbete mellan Destination Östersund och Molunds Trafik. 

Under nio tillfällen under vecka 8-12 finns möjlighet att testa Äventyrsbussen, som är en ny typ av transfer från stadskärnan ut till olika resmål. Turerna avgår från Vinterparken och resmålen är Persåsens kälkbacke, Almåsa skidanläggning och skidspåren Brattåsen-Löfsåsen. Transfertesterna är en del av ett utvecklingsprojekt för hållbar besöksnäring som drivs av destinationsbolaget.

– Genom att främja samåkning minimeras både utsläpp och parkeringsträngsel, samtidigt som fler besökare och invånare kan inspireras att ta del av de naturupplevelser som finns utanför staden. Östersund är staden bland fjällen, och vi vill förstärka budskapet att vi är i ett område av många fina utflyktsmål. Om testet faller väl ut är tanken att vi ska fortsätta med transferlösningar till olika naturområden och aktiviteter i sommar, säger Lina Lif som är projektkoordinator på Destination Östersund.

– Vi samarbetar gärna med andra destinationer och ser fram emot att testa det här konceptet med Östersund. Kälkåkningen är en aktivitet som passar de flesta och vi hoppas att bussturerna möjliggör för ännu fler att komma hit och prova, säger Daniel Danielsson, ordförande i Persåsens skid- och kälkklubb.

– Den här samarbetsformen är helt ny för oss, men känns rätt i tiden. För oss är det intressant att testa hur bussarna kan användas till körningar under tider då de annars inte används. Om det bidrar till att fler kan komma ut är det också roligt, säger Ulf Granqvist, Trafikplanerare på Molunds Trafik.

För att främja smidig bokning och betalning av biljetter testas den digitala tjänsten Freelway, som är en app som redan används på flera av fjälldestinationerna i länet för olika typer av samåknings- och transferlösningar.

Kontakt:
Lina Lif, Destination Östersund, 070-6505186, lina.lif@destinationostersund.se
Ulf Granqvist, Molunds Trafik, 063-131313, ulf@molunds.se

Läs mer om Äventyrsbussen, dess destinationer, tidtabell och priser här 

Testet med Äventyrsbussen och den digitala bokningstjänsten Freelway möjliggörs genom Omställning för besöksnäringen OSD med finansiering från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Jämtland Härjedalen

       

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!