Äventyrsbussen Sommar

Äventyrsbussen ger besökaren hållbara möjligheter till dagsutflykter från Östersund

Under perioden 12 juli till 5 augusti finns möjlighet för besökare och Östersundare att ta Äventyrsbussen till fyra olika besöksmål utanför Östersund som man vanligtvis inte når utan egen bil. Turerna avgår från Sjötorget i Östersunds hamn och tar besökaren till Högforsleden i Lit, Moose Garden i Orrviken, Forsaleden och Revsunds Brewery i Bräcke. Transfern är en del av ett utvecklingsprojekt för hållbar besöksnäring som drivs av destinationsbolaget.

Under vintern 2022 påbörjade Destination Östersund tester med en transferlösning till olika vinterutflyktsmål utanför Östersund. Nu testas ”Äventyrsbussen Sommar”, ett samarbete mellan Destination Östersund, Molunds Trafik och Taxi Östersund.

–          Vi vill inspirera fler att ta del av de naturupplevelser och aktiviteter som finns utanför stan och är därför glada att kunna testa den här transportlösningen även i sommar.  Våra två vandringsturer till
Högforsleden och Forsaleden ger besökaren möjlighet att vandra från en punkt till en annan utan att behöva gå tillbaka samma väg, säger Lina Lif projektkoordinator på Destination Östersund. Hon
berättar vidare: Över 80 % av de som besöker Östersund sommartid reser med egen bil. Detta är ett sätt för oss att dels erbjuda ett mer hållbart och smidigt sätt att resa på plats i Östersund. Samtidigt
är det en jättefin möjlighet för de besökare som t ex kommer med Inlandsbanan och Snälltåget att göra dagsutflykter och faktiskt ta sig ut till besöksmål som man annars bara når med bil.

–         Vi ser fram emot att testa konceptet med Äventyrsbussen, säger Emil Svärdfelt på Moose Garden. Att träffa våra älgar är en uppskattad aktivitet hos många besökare samtidigt som det har varit svårt
för oss att via den ordinarie lokaltrafiken få t ex tåg- och icke bilburna resenärer att kunna besöka oss.

–          Vi premiäröppnar i sommar och hoppas att bussturerna ska möjliggöra för fler besökare och Östersundsbor att hitta ut till oss, säger Tommy Jonasson på Revsunds Brewery & Distillery.

 

Möjlighet för media att följa med på Äventyrsbussen
Vi välkomnar media att följa med på Äventyrsbussen till Forsaleden den 14 juli. Bussen avgår från Sjötorget vid Badhusparken kl 10:00. Kontakta Joanna Gustafsson 079-5851962 alt Lina Lif 070-650 51 86 för att anmäla intresse. OBS! Turen avgår endast om tillräckligt många resenärer bokat platser minst 24h innan avgång.

Digital bokning
För att främja smidig bokning och betalning av biljetter används den digitala tjänsten Freelway, som är en app som redan används på flera av fjälldestinationerna i länet för olika typer av samåknings- och transferlösningar. Biljett kan även bokas online via nortic.se eller över disk i vårt Turistcenter.

Om resmålen

Högforsleden
Högforsleden är 8 km lång stig i varierad terräng som går längs Hårkans branta stränder. Vandringen startar vid Högfors kraftverk med utsikt över Högfors slott ner till Lits Camping. Stigen går delvis högt och vackert och den äventyrlige kan på några ställen använda rep för att ta sig ner till vattnet.

Moose Garden
I Orrviken strax utanför Östersund ligger Moose Garden. Här träffar besökaren Jämtlands landskapsdjur och skogens konung på nära håll, får klappa dem och lära sig mer om älgens liv.

Forsaleden
Forsaleden är en 7 km lång, bitvis stenig vandringsled längs Forsaån med vacker natur och många kulturlämningar. Här växer många ovanliga växtarter tack vare den kalkhaltiga berggrunden. Vandringen startar vid Herrevadsströmmen och bussen hämtar sedan upp vid norra parkeringen.

Revsunds Brewery & Distillery
Sommaren 2022 är det premiäröppning för Revsund Brewery & Destillerys nya lokaler. Bryggeriet är en välkänd producent av öl, gin och whisky och har vunnit flera priser. Besökaren kan delta på en visning och rundvandring i bryggeriet, prova ett urval av öl och destillatsorter samt äta middag.

 

För mer information:
Lina Lif, Destination Östersund, 070-650 51 86, lina.lif@destinationostersund.se
Joanna Gustafsson, Destination Östersund, 070-650 51 86, joanna.gustafsson@destinationostersund.se

 

Läs mer om Äventyrsbussen här 

Testet med Äventyrsbussen och den digitala bokningstjänsten Freelway möjliggörs genom Omställning för besöksnäringen OSD med finansiering från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Jämtland Härjedalen

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!