Draghunds-VM till Östersund

Nu står det klart att Östersund blir ny värdort för Draghunds-VM 2022.
Med 
1500 hundar, 250 hundförare från 25 nationer och 750 starter skapas ett riktigt hundliv på Östersunds skidstadion under 9-12 mars.

World Sleddog Association (WSA) och den svenska arrangören har bestämt att flytta VM 2022 från Ramundberget till Östersund på grund av ändrade förutsättningar för spårtillgängligheten.
Östersunds kommun fick frågan för tre veckor sedan och har snabbt arbetat för att finna ett upplägg för VM 2022. Draghunds-VM i Östersund är för de fyra renrasiga polara hundraserna.

– Fantastiskt roligt att få hit Draghunds-VM till Östersund. Genom detta får vi testa Östersunds skidstadion med hundspåren för ytterligare en tävlingsform där vi samtidigt kan hålla större delen av vårt skidområde öppet för allmänheten under dessa fyra dagar – säger Göran Matzén, Kultur-& fritid Östersunds kommun.

Ett stort och viktigt steg framåt för Draghundsporten
Runt arrangemanget finns intresset från svenska och internationella sponsorer och nu hoppas arrangören även att det lokala näringslivet vill vara med och synas. Östersunds erfarenhet att arrangera världscuptävlingar och VM i Skidskytte på anläggningen som idag anses som en av världens bästa, ger otroliga förutsättningar för draghundsporten.

– Vi ser att ett VM i Östersund kan lyfta draghundssporten och är otroligt tacksamma för den proffsiga och snabba hantering Östersund visat oss när flytten blev aktuell, berättar projektledare Niklas Andersson och tidigare Östersundsbo.

Innan VM planeras ett för-VM i samarbete med Draghundsportförbundet och lokala klubbar. Detta för att testa banor under vecka 5 och pröva VM-organisationen. För publiken utlovas en upplevelse utöver det vanliga. Världsmästerskapet kommer att avgöras inom grenarna sprint och medeldistans. Detta betyder att banorna är mellan 5 km till 40 km långa.

Stärker Östersund som evenemangsstad
– Vi är både stolta och glada över att Draghunds-VM väljer Östersund, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund. Det är en internationell tävling som bidrar till att stärka Östersund som evenemangsstad. Det öppnar upp för träningsläger och en annan form av vinteridrott än det vi är vana vid och det känns spännande. Östersund är en van arrangörsstad, vi jobbar hårt med evenemangsutveckling och värnar om de återkommande evenemangen, men ser detta som ett välkommet tillskott som kommer att generera både omsättning i besöksnäringen och spännande och roliga tävlingar att följa på plats, avslutar Mikael Jonsson

Nya Zeeland redan på plats med sina hundar
Redan idag finns vår mest långväga slädhundsförare från Nya Zeeland på plats med sina hundar som flög in från Nya Zeeland i vintras.
– Nicola Denisson från Timaru, NZ, hade redan bestämt sig för att köra VM innan pandemin bröt ut. Det är helt otroligt att hon och hennes hundar redan finns på plats i Jämtland sedan i höstas och förbereder sig, berättar Niklas Andersson.  Fågelvägen är det 1730 mil! så man ska nog vara riktigt målmedveten för att ge sig i kast med ett sådant projekt.

Mer information: 
Niklas Andersson Projektledare Östersund 2022 070-651 57 77 niklas@ostersund2022.com
Mikael Jonsson, VD Destination Östersund, 076 -115 10 70, mikael.jonsson@destianationostersund.se
Putte Eby Event, Besöksnäringsstrateg, 070 698 45 60,  putte.eby@ostersund.se

Högupplösta Bilder: https://ostersund2022.com/about-contact/media/media-bank

Relaterade länkar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!