Fotoutställningen Ikoner visas i Östersund

Fotoutställningen ”Ikoner – en utställning om att få finnas” presenterar porträtt av kända ikoner och arketyper där de 21 modellerna från hela Sverige har flera saker gemensamt; drömmar, känslor och Downs syndrom. Utställningen ställer frågor kring hur vi skapar ett mer öppet och tolerant samhälle och hur vi kan lyfta en marginaliserad grupp.

Utställningen är frukten av ett samarbete mellan Fotografiska och Glada Hudik-teaterns Pär Johansson, fotograf Emma Svensson och kostymörer Linda Sandberg och Helena Andersson. Utställningen har tidigare visats bl a i Berlin och Stockholm, i Uppsala och på Almedalsveckan. Nu kommer den till Östersund och visas utomhus på Mårtens Torg från torsdag den 12 januari till 12 mars tack vare ett samarbete mellan Länsförsäkringar, DIÖS, Rut Odén Fastigheter och Destination Östersund.

Bakgrund:
”Ikoner – en utställning om att få finnas” presenterar porträtt av kända ikoner och arketyper där alla kan finna någon eller något att relatera till. Det är bilder av universella drömmar och önskningar om att vara en del av populärkulturen, konsten eller samhället. Det är också en utställning om svårigheter och utmaningar. Synlighet ger förståelse för olikheter. Vi kan alla med våra kvalitéer och brister bidra till ett rikare samhälle.

– Utställningen har turnerat runt sedan 2016 och det är fantastiskt att se responsen den fått runt om i världen. Den väcker mycket tankar och frågor och det känns väldigt bra att den berört så många människor, berättar Pär Johansson, initiativtagare till utställningen och Glada Hudikteaterns grundare. Han fortsätter: Det handlar om att få finnas och att få ta plats, oavsett vem du är. Ett dynamiskt och vidsynt samhälle välkomnar mångfald och olikheter. Vi som tror på det goda samhället måste ställa oss frågan, hur kan vi på bästa sätt överföra våra värderingar till våra barn? I Glada Hudik-teatern är vi övertygade om att ett verktyg är människors möte över gränserna.

– Det känns både viktigt och roligt att vi fått till detta samarbete, säger Calle Hedman, centrumutvecklare på Destination Östersund. Vi hoppas att utställningen kan vara en tankeställare och en inspirationskälla för alla besökare. Att vi kan visa den utomhus på Mårtens Torg gör att den blir tillgänglig för alla och för alla åldrar. Extra roligt är att en av modellerna i utställningen, Filip Brovinger kommer från Östersund. Under Nordiska Ungdomsspelen kommer han bl a att vara prisutdelare och idrotten är ett exempel på hur vi kan skapa ett mer inkluderande samhälle där alla får chansen till en meningsfull fritid.

– Det här är en unik utställning med starka karaktärer. För mig är det viktigt att kulturen får ta plats i det offentliga rummet. Kultur bygger platsen vi bor på och jag är glad att, tillsammans med övriga parter, kunna medverka till att medborgarna får ta del av den här utställningen. Jag tror att utställningen kan inspirera människor att våga vara de de vill vara och inte någon som anpassar sig efter normer och andras värderingar, säger Erik Odén från Rut Odéns Fastigheter som äger Mårtens Torg där utställningen äger rum.

Utställningen i Östersund är ett samarbete mellan Glada Hudikteatern och Destination Östersund och finansieras av Länsförsäkringar, DIÖS, Rut Odén fastigheter och Destination Östersund

Fakta om Glada Hudik teatern:
Glada Hudik-teatern är en verksamhet inom Hudiksvalls kommuns Kultur- & Fritidsförvaltning som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare. Målet med verksamheten är att alla ska få göra det man är bra på och att skapa en utvecklande och meningsfull verksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Teatern möjliggör möten som inte skulle ha skett i vanliga fall, vilket gör att rädslor och fördomar övergår till förståelse och vänskap.

För mer information:
Calle Hedman, Centrumutvecklare Destination Östersund, 073-815 01 13
Anuki Sturua, Projektledare Glada Hudik Teatern, 073-659 02 10

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!