Framtidens idrottsstjärnor till Östersund och Nordiska Ungdomsspelen 2023

Till helgen är det dags för nästa stora sportevenemang i Östersund. Framtidens idrottsstjärnor kommer till stan när den sjätte upplagan av Nordiska Ungdomsspelen går av stapeln. Spelen genomförs den 24–26 februari och väntas locka runt 2 300 deltagare inom 13 idrotter.

– Vi hoppas att de framtida stjärnorna ska få en bra bild av Östersund både som idrottsstad och trevlig stad att bo i. Förhoppningsvis återkommer de för nya tävlingar, bra träningsförutsättningar och kanske på sikt även för studier, säger Elisabeth Richardsson, Destination Östersund.

Nordiska Ungdomsspelen är ett samarbete mellan 13 föreningar och alla arrangerar sina egna tävlingar inom ramen för en gemensam profil. Ny idrott för året är luftgevärsskytte och ishockey för tjejer gör comeback efter att ha pausats under ett par år.

Konståkning populärt
Förra året deltog 2 269 idrottare mellan 9 och 16 år i tävlingarna. Hur många det blir i år är svårt att säga i förväg då alla föreningar själva ansvarar för anmälningarna. Med redan nu går det att konstatera att konståkningen är fullbokad.

– Vi har 300 anmälda och det är vad vi kan ta emot. Fler har velat anmäla sig, men om vi ska ta emot fler behöver vi mer utrymme och en till domarpanel, vilket inte är helt enkelt att lösa, berättar Maria Lundin, IF Castor.

Att konståkningstävlingen är så populär tror Maria Lundin beror på den fina arenan och ett bra arrangemang som fått ett gott rykte sedan starten för sex år sedan.

Deltagare från hela landet
Av de 300 som är anmälda till konståkningen är 235 hitresta från övriga delar av landet. Tennisen har 74 anmälda, varav 54 inresta även från Norge och det är bara några av exemplen från de 13 idrotterna. Deltagare som reser till Östersund för tävlingarna innebär fler gästnätter för hotellen i stan.

– Vi följer alltid gästnattsutvecklingen och när vi tittar på helgen för Nordiska Ungdomsspelen under de år som tävlingarna har funnits, kan vi se en ökande trend av beläggningen i stan. Spelen är definitivt på väg att etablera sig som en årligen återkommande reseanledning, säger Elisabeth Richardsson.

Medaljfest på Snow Heart Arena
Den mest synliga delen av Nordiska Ungdomsspelen är aktiviteterna på Reaxcer Snow Heart Arena på Stortorget. Tävlingarna på arenan inleds med en längdsprint på fredag klockan 17.00-21.00. På lördag klockan 10.00-13.00 arrangeras en sprint i elektroniskt skidskytte.

På lördag kväll samlas alla idrotter för att hylla och att hyllas på Medaljfesten där alla deltagare får sin medalj. Årets medaljutdelare är den dubble olympiska guldmedaljören och regerande världsmästaren i skridskor, Nils van der Poel. Till sin hjälp har han Östersundaren Filip Brovinger, en av superhjältarna från Glada Hudik-teaterns utställning ”Ikoner” på Mårtens torg i Östersund.

Lördagskvällen avslutas med att ÖFS Free Ski och Östersunds Brädklubb genomför en spektakulär uppvisning från en startplatå längst upp på torget.

Snölek för de yngsta på Stortorget
Nytt för i år är att även Svenska Skidförbundets aktivitet ”Alla På Snö” blir en del av Nordiska Ungdomsspelen. Det är en breddaktivitet riktad till barn runt 4 – 8 år som får låna all utrustning för att testa både snowboard och längdskidor tillsammans med utbildade ledare.

Fullständigt program för alla tävlingar: www.nordiskaungdomsspelen.se/program.

Alla arenor har fritt inträde och besökare är varmt välkomna.

Ytterligare information:
Kjell Lundberg, projektledare Nordiska Ungdomsspelen, 070-325 40 73
Maria Lundin, IF Castor konståkning, 070-212 83 09
Elisabeth Richardsson, Destination Östersund, 070-221 22 36

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!