I helgen samlas Sveriges och Nordens släktforskare i Östersund. Det är de årligen återkommande nationella släktforskardagarna som i år kommer till Folkets hus i Östersund 26-27 augusti. Temat för årets konferens är Mittnorden – från kuster till fjäll.
Allt fler svenskar vill hitta sina rötter och flera populära TV-serier har bidragit till det ökade intresset för släktforskning. Under två dagar samlas besökare från hela landet, och även från våra nordiska grannländer i Östersund för att lyssna till föreläsningar och delta i olika aktiviteter.
Under de två dagarna kommer dryga 30-talet föreläsare och ca 40 utställare, företag och föreningar inom släkt- och hembygdsforskning finnas på plats tillsammans med en jämtländsk marknad, underhållning samt släktforskarhjälp.
Redan nu är biljetterna till några av de mest välkända föreläsarna slutsålda. Kring årets tema Mittnorden kan man bl a lära sig mer om den norsk-svenska fäbodkulturen, utvandringen över Trondheim, lyssna till porträtt av två samiska kvinnor och glaciärarkeologi – hur det samiska kulturarvet smälter bort.
Men redan under fredagen, den 25 augusti, finns möjlighet för deltagarna att gå på historiska stadsvandringar, vandra en bit längs St Olavsleden och besöka kompositören Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen. Riksarkivet och föreningsarkivet kommer att vara öppet för forskning och där kommer även en ny bok om gårdar och arrenden i Jämtland att lanseras.
Michael Häggmark som är ordförande i JLS, Jämtlands läns lokalhistoriker- och släktforskarförening berättar:
– Vi vill verkligen trycka på att evenemanget är öppet för alla och passar en bred målgrupp. Vår ambition är att nå ut även till de som inte redan är inbitna släktforskare, sänka tröskeln. Man behöver inte alls ha någon släktforskarbakgrund utan kan få ut mycket av programmet om man t ex är historiskt intresserad. Invigningen i år sker genom en salut av Jämtlands Artillleriförening, därefter invigningstalar landshövding Marita Ljungh, Mikael Tornving medverkar och Gunilla Nordlund föreläser. Årets tema uppmärksammar hur vi från kust till kust över fjället har ett gemensamt ursprung, levt sida vid sida och ihop med varandra, en mångfald som var högst påtaglig redan för länge sedan tack vare t ex Gregorie- och Rörosmarknaden och Pilgrimsleden, som var dåtidens internet och motorvägar.
– Vi är stolta och glada över att få välkomna släktforskardagarna till Östersund, säger Jessica Thylin, ansvarig för Möten & Evenemang på Destination Östersund. Vi har haft inledande kontakter sedan början av 2020 och nu är de äntligen här. Vårt uppdrag är att marknadsföra Östersund som mötesort och en stor del av arbetet handlar om att stötta och underlätta för föreningar, företag och organisationer att välja Östersund som destination för sina möten och idrottsliga arrangemang. Att släktforskardagarna valt Östersund som plats för årets konferens ger ett värde om ca 15 miljoner kronor i turistekonomiska effekter till stan.
Släktforskardagarna är öppna för alla att besöka och arrangörerna, JLS Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare, räknar med att närmare 2 000 personer kommer att delta.
För mer information:
Michael Häggmark, samordnare Jämtlands Läns Lokalhistoriker och Släktforskare, 072-728 96 62
Jessica Thylin, Möten & Evenemang Destination Östersund, 070-203 01 66