Kända konstnärsparet ”Sceb och Ollio” sätter färg på Östersund

Östersunds stadskärna får nya väggmålningar. Konstnärerna Camilla ”Sceb” Boström och Jonathan ”Ollio” Josefsson ska måla en abstrakt målning med mycket färg på Mårtens torg. Invigningen är planerad till den 25 maj i samband med eventet Färgstänk – kvartersfesten. Under sommaren dyker också fler konstöverraskningar upp.

– Det håller på att växa fram ett helt litet konstgalleri på Mårtens Torg och vi är så stolta över att två så framstående konstnärer som Camilla och Jonathan kommer hit och målar en vägg. Det lyfter verkligen hela projektet, säger Hanna Sjöberg, projektledare, Destination Östersund.

Konstnärsparet ”Sceb och Ollio” har båda erfarenhet av offentliga utsmyckningar och deras konst återfinns bland annat på sjukhus, skolor och som väggmålningar i till exempel Karlstad och Göteborg. Både gillar att måla abstrakt men blandar gärna in delar som gör att ett motiv går att urskilja.

– Det ska bli jättekul att få måla i Östersund och den här väggen blir en rolig utmaning för oss båda. Alla uppdrag är inte lika spännande men det här motivet ser jag verkligen fram emot. Vi kommer utgå från norrsken och det kommer bli en färgglad målning, säger Jonathan ”Ollio” Josefsson.

 

Färgstänk med lokal anknytning
Projektet Färgstänk handlar om att få in mer konst och kultur i det offentliga rummet och har pågått sedan sommaren 2020. Sedan starten har ett flertal väggmålningar tagit plats i stadskärnan och en gemensam nämnare för alla konstnärerna är lokal anknytning till Östersund eller länet.

– De konstnärer som vi väljer ut till projektet ska ha en lokal anknytning och det har vi lyckats hitta även denna gång eftersom Camillas familj har jämtländska rötter, säger Hanna Sjöberg.

 

Fler överraskningar av uppskattad konst
”Sceb och Ollios” målning på Mårtens Torg är inte den enda nya målningen i år. Förra året skapade Petter Erlandsson Hjortronet vid Mårtens Torg. I sommar kommer fler målningar av honom att dyka upp i området runt Prästgatan och Törnstensgränd. Mer vill inte Hanna Sjöberg avslöja i dagsläget, så håll utkik efter överraskningar helt enkelt.

De väggmålningar som hittills har gjorts inom projektet Färgstänk har fått fin feedback och den här typen av konst verkar uppskattas. En viktig komponent i detta är fastighetsägarna. I år är det fortsatt samarbete med Odéns Fastigheter på Mårtens Torg samt Diös Fastigheter vid Törnstensgränd/Prästgatan som fortsätter att upplåta sina fastigheters väggar till projektet.

– Det blir en naturlig utsmyckning av stan. Man blir glad av färg och folk stannar upp och hajar till när de går förbi en målning. Det kan göra stor skillnad för stämningen i stan med en målning i stället för en tom vägg, säger Hanna Sjöberg.

För mer information:

Hanna Sjöberg, projektledare Destination Östersund, 063-701 17 12
Jonatan ”Ollio” Josefsson, konstnär, 073-916 31 52

Läs mer om Färgstänk här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!