Para-VM visar upp Östersund som tillgänglig evenemangsstad

Mästerskapen avlöser varandra i Östersund denna vinter. U18 VM i damhockey har precis avslutats och nu är det dags för nästa VM – Para Nordic Skiing World Championships. På fredag drar evenemanget i gång och 200 idrottare och tränare från 18 nationer är på plats. Förhoppningen är att Östersund ytterligare ska förstärka sin position inom vintersport samt ta plats som en tillgänglig och inkluderande destination och därigenom attrahera nya besökare och fler evenemang.

Förutom de turistekonomiska effekterna, som beräknas till fem miljoner kronor, bidrar TV-sändingarna och all övrig medial uppmärksamhet till att stärka bilden av Östersund som evenemangsstad och attraktiv vinterdestination.

– Med Para-VM i längdskidor och skidskytte får vi också visa upp vår styrka när det gäller tillgänglighet, något som kan bli en tillväxtmotor för besöksnäringen i regionen, säger Jessica Thylin, Destination Östersund.

Destination Östersunds driver ett projekt som handlar om att kraftsamla regionens besöksnäring kring parasport och affärsmöjligheter kopplade till tillgänglighet och inkludering. Jessica hoppas att Para-VM ska bli en språngbräda i det arbetet.

– Att företag jobbar med tillgänglighet är till nytta för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning. Om vi långsiktigt kan bygga in tillgänglighet i Östersunds varumärke är det en konkurrensfördel.

Att det finns ett intresse hos näringslivet i Östersund märks, inte minst vid de inspirationsträffar som destinationsbolaget bjuder in till. Nästa träff är den 25 januari. Då får deltagarna bland annat ta del av tips på hur de kan dra nytta av stora parasportevenemang, prova på parasport och tillsammans heja fram de tävlande i 10 km skidskytte.

– Nu är detta ett VM med elitidrottare, men vi hoppas att evenemanget på sikt ska inspirera fler att bli aktiva paraidrottare även på amatörnivå. Jag vill uppmana alla att ta plats på läkaren och heja fram världens bästa vinterparaidrottare, säger Jessica Thylin.

Para-VM i längdskidor och skidskytte invigs på Östersunds skidstadion den 20 januari klockan 19.30 med bland annat Idolvinnaren Chris Kläfford, eldshow med Nordcirkus, Jojk med Tanja Brejhta Nordfjell, deltagarparad med VM-nationerna, tal och flagghissning.
Andra kringarrangemang är till exempel Ski Festival med familjeaktiviteter alla tävlingsdagar, ett familjelopp och ett legacylopp. Legacyloppet har redan slagit rekord i antalet anmälda och blir den överlägset största nationella paratävlingen någonsin. Alla över 13 år med en funktionsnedsättning kan delta.

Kort fakta
• Ca 200 deltagare och tränare från 18 länder
• Turistekonomisk effekt ca 5 miljoner kronor
• SVT sänder live
• Arrangörer är Parasport Sverige, FIS och IBU
• Fri entré under hela Para-VM
• Projektet Parasport som tillväxtmotor för besöksnäringen genomförs tillsammans med Region Jämtland Härjedalen och Tillväxtverket.

Läs mer
Winterparasport.com
Parasport som tillväxtmotor – destinationostersund

För mer information:
Jessica Thylin, projektledare Destination Östersund, 070-203 01 66
Jessica Bollnert, tf kommunikationsansvarig Svenska Parasportförbundet 070-264 75 58

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!