QUIZ

Del 2: Kulturen i Jämtland

Jämtland är rikt på kultur. Men vad kan du egentligen om den?

En författare

Den lilla byn Bjärme med 67 invånare belägen 3 mil från Östersund, har otroligt nog fostrat både författare, skådespelare och musiker som nått berömmelse vida utanför Jämtlands gränser. 

Vad hette den kända författare som växte upp i byn och vars farfar var en känd möbeldesigner?

En artist/grupp

Det finns många festivaler, men ingen som Storsjöyran! Sedan 1983 är Yran en av Skandinaviens största musikfestivaler och på sju scener i centrala stan uppträder ett 40-tal artister under tre dagar, där de breda svenska och internationella namnen blandas med de smalare uttrycken. Yranveckan stoltserar även med Krogstråk i hamnen, kulturhappenings och mycket mer.

Genom åren har ett i det närmaste oräkneligt antal världsstjärnor uppträtt, men bland dessa tio finns en artist/grupp som inte varit på plats. 

Vem/vilken grupp?

En kompositör

På Frösön med milsvid utsikt över sjö och fjäll ligger Sommarhagen. Huset byggdes 1914 av en av Sveriges mest kända och faktiskt Sveriges mest spelade kompositör utomlands. 

Han är idag bl a ihågkommen för verk som Frösöblomster, Intåg i Sommarhagen och vikingaoperan Arnljot som fortfarandes spelas här varje sommar.

Vem var kompositören?

Ett artistnamn

Sedan år 2005 har Östersundsfödda artisten, låtskrivaren och författaren Annika Norlin skapat. Nu är hon tillbaka med ett nytt album som för första gången släpps under hennes eget namn. 

Under vilka artistnamn har hon tidigare gjort sig känd?

Ett vattenfall

Många filmregissörer och filmskådespelare har genom åren låtit sig inspireras av Östersund och Jämtland, däribland George Clooney som tillbringade en vinter här för inspelningar av the American. 

En tidigare inspelning är filmen om Ronja Rövardotter. Glupafallet i Ronja Rövardotter är ett av länets många vattenfall, beläget i västra Jämtland. 

Vad heter det?