Stark återhämtning för besöksnäringen i sommar

Nu har den första preliminära gästnattsstatistiken kommit för juni och juli och Östersund kan glädjas åt några av de bästa sommarmånaderna någonsin.
SCB´s officiella gästnattstatistik visar att antalet kommersiella övernattningar har ökat med 55% i juni och 34 % i juli jämfört med 2021. Vi når inte riktigt upp till rekordåret 2019 års siffror, men ser en stark återhämtning på den viktiga norska marknaden. Beläggningsgraden i juni låg på 66 % och på 86,4 % i juli.

 – Otroligt skönt för besöksnäringen i Östersund, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund. Det har varit tuffa år men nu känns det som att vi åter är tillbaka i rätt spår och vi ser att de satsningar och kampanjer vi gjort ger resultat.
Gästnätter är en av indikatorerna på att sommaren varit bra, vi följer upp detta även med närliggande branscher som restauranger, handel och nu när besöksanläggningarna stänger för sommaren. Vi hoppas ha siffror klara för dessa inom kort. Vi har haft ett stort utbud av evenemang som lockat både invånare och tillresta besökare, trycket på beläggning har varit högt, logiintäkterna har ökat och kikar vi framåt så ser det positivt ut. De signaler vi fått från hotell och campingar är att den positiva utvecklingen fortsatt genom augusti. Hösten är full av evenemang, det bokas på bra på våra hotell, vi jobbar vidare med kampanjer både på svensk och norsk marknad och vi tror att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta.

 – Vi gläds åt några av de bästa och intensivaste sommarmånaderna någonsin, berättar Nicki Eby, hotelldirektör på Clarion Hotel Grand. Trycket har varit högt. Efterfrågan har drivit upp priserna, vi har sålt fler rum, haft fler gästnätter och ökat omsättningen alla sommarmånader både jämfört med ifjol och jämfört med 2019. Vi har haft otroligt många norrmän men även andra nationaliteter som te x tyskar och holländare har tydligt märkts av. Trenden med att bokningarna kommit med kort varsel har hållit i sig och många har fått erfara att man behöver boka i tid för att få det boende man vill ha.

Joakim Ohlzon, platschef på Östersunds camping säger:
– Vi har haft den bästa sommaren hittills. Vi summerar just nu augusti men indikationen är att sommaren ligger som 2019 eller bättre. Norrmännen har återvänt och i juli stod de för 78 % av beläggningen, vilket är exakt som innan pandemin. Våra norska gäster har uppskattat Östersund, trots det svala vädret men det vi ser är att infrastrukturen för laddning av elbilar i Östersund behöver ses över. Mer än varannan gäst hos oss har haft elbil och trycket på laddare har varit högt, både hos oss och nere på stan.

– Vi har haft en fantastisk sommar, berättar Maria Johansson på Hotell Jämteborg. Vi har aldrig haft en så bra beläggning och omsättning vilket var extremt välbehövligt efter de tuffa pandemiåren. Vi, liksom många kollegor hade tömt alla våra reserver, så några goda månader täcker inte upp för de förluster vi gjort under en lång tid, så detta är något som verkligen behövdes. Det som också är glädjande är att många av våra gäster haft Östersund som huvudresmål, inte bara ett stopp på vägen och att man har stannat länge och varit nöjda med sitt besök.

– Alla våra besökare är viktiga, men vi gläds extra åt att våra norska besökare är tillbaka, berättar Elisabeth Richardsson marknadsansvarig på Destination Östersund. I april genomförde vi en imageundersökning i Tröndelag för att se hur intresset för Östersund såg ut efter pandemiåren. Det fanns signaler som tydde på att norrmännen ville återvända, så i kombination med Östersunds utbud och att vi jobbat på med riktade kampanjer för att väcka intresset igen så ser vi nu resultatet i form av en riktigt stark återhämtning.

 Gästnattsfakta:

Juni
Totala antalet gästnätter i juni 40 765 = + 14 463 +55% jämfört med 2021
Norska gästnätter:  8 383 = +3075%
Gästnätter på hotell:  26 181 + 43%
Gästnätter på Vandrarhem/ Camping/Stugby: 14 584 gästnätter +81%
Fördelning mellan de olika boendetyperna: Hotell 64%, Vandrarhem/Camping/Stugby 36%

Juli
Totala antalet gästnätter 98 506 = + 34 % jämfört med föregående år
Norska gästnätter: 45 254 norska gästnätter = +540%
Gästnätter på hotell: 49 242 = +13%
Gästnätter på Vandrarhem/Camping/Stugby 49 264 = +65 %
Fördelning mellan de olika boendetyperna: Hotell 50 %, Vandrarhem/Camping/Stugby 50%

Om Gästnattsstatistiken:
Gästnattssiffrorna för juli är preliminära och kan komma att uppdateras. De avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping. Dagbesök, övernattningar i fritidshus, besök hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb som är viktiga delar av turismen ingår inte.
Beläggningsgraden avser andelen uthyrda rum i förhållande till antalet disponibla rum för vald period. Statistiken samlas in via SCB/Tillväxtverket

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!