Projekt Storgatan

Calle Hedman som är centrumutvecklare på Destination Östersund, berättar om nya och inspirerande lösningar för att möta en sommar som sannolikt inte kommer att se ut som någon annan.

”Det är otroligt mycket kreativitet som vi får utlopp för nu och det är väldigt roligt! Vi försöker uppmuntra invånarna att mötas på ett tryggt sätt, så att vi kan stötta våra företagare”, säger han.

Planerna är många och det viktigaste att stadskärnan ska kännas trygg och inspirerande. Man ska vilja hänga på gågatan, Storgatan och Stortorget helt enkelt. Fri parkering (max 2 timmar) i röd zon fortsätter i sommar, men parkeringen på Stortorget försvinner och Urban på Torget (aktivitetshub) kommer tillbaka med miniodlingar och uppdateras i en version som passar riktlinjerna om social distansering. Nytt för i sommar är även ett samarbete med Lagg & Hoj som kommer ha en Pop-up cykeluthyrning på Stortorget.

Storgatan får lite extra kärlek den här sommaren. Från Hamngatan till Stortorget blir det gåfartsgata (bilar får köra, men på de gåendes villkor) där företagarna kan bygga upp uteserveringar eller flytta ut delar av verksamheten på gatan. Några har redan börjat och som det ser ut kan vi vänta oss alltifrån varma (förhoppningsvis) sommarkvällar på mysiga innegårdar, till skönt soffhäng, gärdsgårdar och massor av växtlighet, blommor och örter.

Planen är att anlägga en konstgräsmatta på delar av sträckan mellan Stortorget och Hamngatan. Där finns det utrymme för blomlådor, parklets (googla om du är nyfiken) och lekfulla färgklickar.

Det stora fotbolls- /och eller biljardspelet från i fjol kommer tillbaka och förhoppningen är att det ska finnas studsmattor, arkadspel för barnen (stora som små) och sittplatser. Kanske till och med ett litet utegym och en spelplan för det något okända spelet Cornhole. De färgglada seglen som vackert ramar in Storgatan kommer tillbaka.

”Vi ska skapa en så mysig och spännande stadskärna som möjligt för de som kommer hit”, säger Calle.

Många har hört av sig och vill ha fler sittplatser i city och det jobbar vi också på att lösa. Ett förslag är att sätta ut små bord med två stolar på utvalda platser, perfekt för en corona-säker take-away lunch. Hängmattorna kommer tillbaka och även en och annan hänggunga.

Projektet ”Musik i city”, där lokala artister och konstnärer uppträder utanför butiker och restauranger fortsätter (kanske även på kvällstid framöver) och även den digitala fotoutställningen som finns i flera av stans skyltfönster.

”Vi hoppas verkligen att det ska komma en hel del gott ut av sommaren, trots att den inte blir som planerat. Nu handlar det om att skapa fysiska installationer istället för klassiska event som tidigare, åtminstone fram till dess att det kommer nya riktlinjer för social distansering.

Jag ser ljust på sommaren”, avslutar Calle.

OBS! Bilderna är fotomontage och enbart inspirationsunderlag för  arbetet med att skapa en mysig gåfartsgata av Storgatan i sommar.  Det faktiska resultatet kan därför komma att se annorlunda ut.

Foto: Göran Strand. Fotomontage/illustration: Nestorville

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!