Storsjöyran flyttas till 2022

Ännu ett hårt slag för besöksnäringen i Östersund när Storsjöyran flyttas till 2022

Storsjöyran är en av Sveriges äldsta och mest välbesökta stadsfestivaler. Nu står det klart att årets upplaga flyttas fram till 2022 på grund av Coronapandemin.

 – Det här är ännu ett hårt slag för besöksnäringen i Östersund, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund. Han fortsätter: Häromveckan kom beskedet om att Storsjöcupen ställer in och nu idag Storsjöyran. Det är två extremt viktiga evenemang som ställs in, med full beläggning för våra boendeanläggningar och hög omsättning för både restauranger och handel. Tillsammans motsvarar de ett intäktstapp på destinationen om närmare 200 miljoner kronor.

 – Planen har hela tiden varit att genomföra Storsjöyran i sommar och dessutom utöka festivaldagarna till tre, men nu tvingas vi tänka om, berättar Andrea Wiktorsson, VD för Storsjöyran. Hon fortsätter: Vi hade ett hopp om att Coronasituationen skulle se annorlunda ut mot mitten av sommaren, men det fortsatt osäkra läget med vaccinationer och rekommendationer, gör att det inte längre är en möjlighet att arrangera Storsjöyran under rådande omständigheter. Nu fokuserar vi i stället framåt och är glada åt att redan nu kunna presentera datum för Storsjöyran 2022. 29–31 juli är det dags igen, med start för Krogstråket och Yranveckan 22 juli.

Mikael Jonsson poängterar:
– Östersund är en evenemangsstad och vi drabbas hårt av effekterna när dessa ställs in. Vi jobbar med både kort- och långsiktiga strategier för att öka antalet besökare till Östersund. Redan i fjol inledde vi ett omställningsarbete där nya målgrupper bearbetas och detta behöver vi jobba vidare med och bredda ännu mer. Men självklart ser vi evenemangen som fortsatt oerhört viktiga för Östersund även framöver. Jag ser med tillförsikt fram emot 2022 och vi kommer att sätta oss ner tillsammans med Storsjöyran för att se hur vi från Destination Östersund kan bidra och vara dem behjälpliga.

Nicki Eby, hotelldirektör på Clarion Hotel Grand Östersund säger:
– Ett oerhört tråkigt besked. Vi kämpade hela förra sommaren och lyckades få till en beläggning om 55% mot normala drygt 90 % i juli månad och detta kommer att påverka både hotell, restauranger, handel och övriga besöksnäring i år igen. Evenemangen betyder mycket, inte bara intäktsmässigt utan även för att de ger så många andra värden. Man möts, har roligt med andra, träffar andra kulturer, lyssnar på musik eller ser en spännande fotbollsmatch. Vi tror dock på en bättre sommar än förra sommaren, och så hoppas vi att 2022 blir ett fantastiskt år för Östersund.

Biljetter som köpts till Storsjöyran 2020 eller 2021 gäller till festivalen 2022, oavsett prishöjningar. Tvådagarsbiljetter köpta före maj 2020 gäller automatiskt som tredagarsbiljetter 2022.
Köpta biljetter kommer kunna återlösas, förutom serviceavgiften, fram till 1 juni 2021.

För mer information:
Mikael Jonsson, VD Destination Östersund, 076 -115 10 70
Andrea Wiktorsson, VD Storsjöyran, 070 – 344 80 12
Nicki Eby, Hotelldirektör Clarion Östersund, 072 – 524 08 55

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!