VC i skidskytte till Östersund

I dag meddelade Internationella skidskytteförbundet (IBU) att vinterns avslutande världscuptävlingar i skidskytte 18–21 mars flyttas från Holmenkollen, Oslo till Östersund.

I torsdags kom beskedet att Östersund får fortsätta värdskapet som världscup-arrangör under säsongerna 2023–2025. Idag kom så beskedet att Östersund även får överta innevarande säsongs sista världscuptävling från Oslo. Nya Coronavirusvarianter har fått Norge att stänga gränserna vilket innebär att utländska idrottare inte får komma in i landet.

Östersund tappade den ordinarie tävling som skulle arrangerats i början av december. Den gången var det Sverige som inte gav undantag från inresebegränsningar för professionella idrottsutövare. Tävlingarna flyttades då till finska Kontiolahti som därmed fick fler lopp. Nu är den svenska begränsningen borttagen och Östersund har funnits med som reservort för säsongens avslutande tävlingar.

– Att världscupen kommer till Östersund för sin säsongsavslutning känns fantastiskt glädjande, säger Mikael Jonsson, destinationschef i Östersund. Östersund är beroende av de stora evenemangen som har stor ekonomisk betydelse för hela stan. Även om tävlingarna nu kommer att ske utan publik och med färre personer på plats från produktionsbolag och media så vet vi att boendet för de aktiva och tillrest media ett normalt år omsätter ca 6 miljoner kronor. Han fortsätter: – Världscupen är också en viktig del av marknadsföringen av Östersund som evenemangsstad. Mediabevakningen är omfattande med många miljoner TV tittare  vilket bidrar till bilden av Östersund som en attraktiv vinterdestination för både nationella och internationella potentiella besökare.

– Jag blev otroligt glad, ett varmt välkommet besked, berättar Camilla Hassberg, hotellchef på Gamla Teatern. Hon fortsätter: – Vi är en hårt drabbad bransch och som situationen är just nu är alla bokningar och evenemang av oerhörd betydelse för oss alla. Allt gör skillnad!  Vi fick ju redan inför december ta del av IBU:s krav för Coronahantering och våra gästers säkerhet är vår högsta prioritet. Är det något vi övat på sedan ett år tillbaka så är det att skapa en trygg och säker miljö för både gäster och medarbetare. Hon avslutar: Det jag tycker är så fantastiskt med Östersund är den kultur av samarbetsförmåga som finns och direkt sätter igång vid ett sådant här tillfälle. Alla sluter upp och är beredda att hugga ifrån en dag till en annan.

Jessica Thylin som är logiansvarig för tävlingarna på Destination Östersund berättar:

– Vi låg i startgroparna inför decembertävlingarna och mycket av det praktiska kring den s k ”bubblan” var förberett. Vi räknar med att ackommodera runt 500 personer, där både aktiva, media och produktionsbolag ska bo i sina egna ”bubblor” och respektive indelade zoner. Hela upplägget är oerhört kontrollerat och man gör dessutom tester var tredje dag för att säkra ”bubblorna”. Förutom idrottsglädjen och mediabilden är ett evenemang i den här storleken otroligt viktigt för vårt lokala näringsliv och vi ser fram emot att få välkomna världscupen till Östersund igen. Och efter säsongens stora svenska framgångar så hoppas vi såklart på fler svenska medaljer på hemmaplan.

 

För mer information:
Mikael Jonsson, destinationschef Destination Östersund, 076 – 115 10 70
Jessica Thylin, logiansvarig stora event, Destination Östersund, 070 – 203 01 66
Camilla Hassberg, Hotellchef Hotell Gamla Teatern, 070 – 768 16 54
Rikard Grip, Generalsekreterare Svenska Skidskytteförbundet, 070 – 372 14 05
Bo Svensson, Kommunstyrelsens Ordförande Östersunds kommun bo.svensson@ostersund.se

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!