Veckans by: Frösön

Frösön (Östersunds kommun)

Veckans by är ingen by utan en ö.
Denna (ö)kända ö är 41 km2 stor och ligger ca 2 km från Östersunds stadskärna. Frösön var fram till år 1879 Jämtlands centrum. Efter det kom järnvägen och Östersund som stad bildades. Frösön består av tre olika stadsdelar – Mjälle, Valla samt Hornsberg och har broförbindelser med Östersund, Rödön och Sandviken. På Frösön finns även kommunens flygplats, Åre Östersund Airport som tar emot ca 530.000 resenärer varje år (något färre när det är Corona år). 

IMG_0690

Vi ska nu berätta vad man inte får missa när man besöker Frösön, vilka kändisar har kopplingar till vår ö och vad gör man egentligen där? 

Kändisproducent sen 1910 
Vi börjar längst bak och hittar där kompositören Wilhelm Petersson Berger. Tonsättaren är visserligen född i Ullånger (Ångermanland) och uppväxt i Burtäsk (Västerbotten), men spenderade ändå större delen av sitt vuxna liv på sin gård på Frösön. Sommarhagen som gården kallas är idag öppen för besökare som vill ta del av hur Petersson Berger bodde och verkade och här finns sommartid ett kafé och guidade turer i huset. Pianisten är mest känd för Frösöblomster 1-3 som innehåller styckena Sommarsång, Vid Frösö Kyrka samt Intåg i Sommarhagen. Han skrev även operan Arnljot som utspelar sig just i trakterna runt hans hem Sommarhagen och som än i dag spelas upp på Arnljotlägden bortanför Frösö Kyrka varje år.

I husets markplan finner ni även Café Sommarhagen och under sommaren anordnas musikcafékvällar av en mer nutida musiklegend, nämligen Kingen.

Andra nationella kändisar som vi hittar igen på Frösön är skidlegendarparet Emil och Anna Jönsson Haag. Paret la båda skidorna på hyllan 2018 men driver varje år på Frösön ett camp för ungdomar inom längdskidåkning och man kan fortfarande se dom intervallträna, sommar som vinter i Frösöns branta backar och djupa skogar.

När vi ändå är längdskidåkarna på tråden kan vi nämna att även skidskytteparet Helena och David Ekholm finns bosatta på Frösön. Samtliga nämnda bosatta inom några hundra meter ifrån varandra, sammanträffade eller är det nått i vattnet på Frösön?

David_Helena_Ekholm

Öliv = Kulturliv
På Frösön hittar vi en mängs olika kulturella inslag. Förutom Sommarhagen så finns här Frösö Kyrka som byggdes under 1100-talet och som folk från hela landet kommer till för att gifta sig.
Vid det tidigare militärområdet F4 ute vid flygplatsen har scenkonstföreningen Undantaget sitt hem för sina uppsättningar, närmare bestämt på Brylunda gamla soldatbiograf. Denna sommar väckte Undantaget liv i den gamla klassiska föreställningen ”I väntan på Godot” som sommarteater.

På Frösön finns även en stor sport/aktivitetskultur. Fiske, cykla downhill, elljusspår och kommunens Padel Tennis-bana återfinns på ön. För att inte tala om vintertid då isbanan Medvinden som följer Frösöns strandkant plogas upp och du kan genom skidor, skridskor eller till fots ta dig ända till Kungsgården för en våffelpaus.

Eller varför inte checka in en natt på Frösö Park Hotel? Hotellet ligger på tidigare nämnda gamla F4. Det är en plats med mycket historia Det var nämligen här som invånarna den 12 mars varje år samlades för att tillsammans ta gemensamma krafttag och beslut om Jämtlands utveckling, under det som kallades för Jamtamot.

I över 300 år var sedan den platsen där hotellet nu ligger en bas för det militära, först med fältjägarregemente och sen som Jämtlands Flygflottilj. En av hangarerna har blivit en kongressarena, kasernhusen rymmer flera stora företag och själva Frösö Park har fått äran att ta över gamla mässen. Där det förut serverades storköksmat till militärer, serveras det istället högklassig mat till hotellgästerna. Det är också i den byggnaden du hittar reception, bar, spa, gym och konferenslokaler.

Sommartid kan du istället chilla i Surfbukten, oasen mellan broarna som entreprenören Simon Jaktlund skapat och som 2016 blev utsedd till ”Placebrander of the year”. Här kan du prova på wakeboard, kanotpaddling, stand up paddleboard, spela beachvolley och mycket mer, eller bara slå dig ner i en hängmatta på Jämtlands surfigaste plats. Strax intill Surfbukten hittar du även ett riktigt fint utegym och en pumptrack.

downhill1annakarinlandinop
© Fotograf Göran Strand
frosopark2
1surfbukten-badbrygga

Hard work work
Frösön har även ett gäng företag som satt platsen på kartan nationellt som internationellt. Bland annat finns Hillebergs Tältfabrik beläget i en liten lokal mitt på ön, vars tält varit med på åtskilliga expeditioner i världen.

AIM Sweden som tillverkar medicinska och industriella produkter såsom höftkulor till höftledstransplantationer inom sjukvården i hela världen hittar vi på Frösön.

Textil- och tryckeriföretaget Frösö Handtryck har sin verksamhet beläget ute på det tidigare militärområdet F4 på Frösön. Med allt från tyg på metervara till väskor som känns igen och säljs över hela Sverige med dess produktnamn som kopplar till naturen och Frösön.

Vill du veta mer om Frösön?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!