Kluk (Krokoms kommun)
Ca 6 mil från Östersund och (4)mil från Krokom i Alsen socken hittar vi den till storleken lilla byn Kluk, men med det ofantligt stora hjärtat och engagemanget. Kluk utgör tillsammans med de intilliggande byarna (finns fler byar också) Östbacken, Västbacken, Nordbyn och Kougsta den så kallade Västbygden (från början illvilligt kallad Röpsnarubygda) i socknen och klassades fram till 2010 som småort, i det området finns runt 270 bofasta. I själva Kluk bor ca 45 personer och klassas idag som by. Det här är en by med traditioner, men som heller inte tvekar att prova nya saker och ta in nya företag och aktiviteter till bygden.
Vi kommer ta er med på en liten vandring genom Kluks stora historia.
En blandning av aktivitet, njutning och skratt
Vart ska vi börja?
Jo vid påsk och den stora pimpeltävlingen, Kougstapimpeln som varje långfredag går av stapeln på Kougstasjön och mer eller mindre hela socknen kommer ut för att delta och som även lockar en hel del utomsocknes. Totalt samlas hundratals människor i alla åldrar på Kougstasjöns is och fiskar, tävlar och umgås och har gjort så sedan 1991. Även under denna vår med fullt pågående Coronapandemi så ställdes inte pimpeltävlingen in, man såg nya lösningar och var och en fick fiska hemmavid, ”ensamma tillsammans”.
Sedan 2013 har byn en egen bowlinghall. Hallen som har 4 banor är belägen på Kluksgården mitt i byn och drivs av byalagets eldsjälar. Banorna hålls öppna onsdag-fredag och är bokningsbara lördagar för de riktiga bowlingfantasterna.
På området runt Kluksgården arrangeras även musikfestivalen Kluksfestivalen som har anor sedan 1981. Mellan 2013 och 2017 hade festivalen ett uppehåll, men 2017 fick de unga Kluksborna sug på festival och valde att starta upp festivalen igen. Den har sedan dess varit återkommande varje sommar fram till 2020 då festivalen fick flyttas fram till 2021 pga Covid-19. Artister som Hoven Droven, Dunderpatrullen, Hindenburg, Bedroom Eyes och Kingen är namn som gigat på festivalen under årens lopp.
Att Kluksgården är viktig för bygden är tydligt. Här kan du ons-fredag köpa lunchlådor och det arrangeras teatrar, dans och föreställningar med platser för upp till 150 personer – bla av Klukssonen Martin Johansson som 2015 satte upp en föreställning vid namn ”Kluks kvinnor berättar” som även blev en bok av föreställningen.
På övervåningen till Kluksgården finns även byns gamla biografutrustning – inte i bruk men ännu på sin plats. Men perfekt spionhål för hemliga möten och annat som hålls inne i stora salen…
Kluk har även sin alldeles egna slalombacke där du som åkare dras upp av replift.
It’s all happening
Från grannbyn Bleckåsen kommer den välkände fotografen Sven Åsberg. Utöver sitt arbete som fotograf på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har han även arbetat med en del filmprodukter. Däribland en tv-produktion om journalisten och författaren Stieg Trenter (1987).
Sven som i unga år även var duktig på skidor och som fotograf på ÖP fick han uppdraget att fota SM i längdskidor i Östersund 1956. När Sixten Jernberg dök upp så hade Sven omedvetet råkat trycka av kameran, och inte dragit fram filmen så det blev inget foto. Då satte Sven på sig sina egna skidor och gav sig ut i spåret, när det sedan blev dubbelspår drog han förbi Jernberg och körde på så att han fick ordentligt med försprång och tid till att stanna och förbereda kameran så när Jernberg väl kom ikapp så kunde Sven ta sitt eftertraktade foto.
När Sixten Jernberg senare gick i mål undrade han vad det var för ”tokfan” som kom åkande förbi på skidor med en kamera dinglande på ryggen.
Moster till Sven var skiddrottningen Sigrid Viktoria Åsberg. Hon vann 5 svenska mästerskap i längdlöpning i skidor mellan åren 1932-1937.
Man kan tydligt säga att Kluk gått i journalistikens tecken.
Den nu bortgångne journalisten och författaren Kjell Albin Abrahamsson var bördig från Kluk och åkte med jämna mellanrum tillbaka till bygden, bla när det var dags för invigning för bowlingbanorna fanns han på plats. Abrahamsson var under åren 1983-1987 chef för kulturredaktionen på Sveriges Radio och efter det var han under många år Sveriges Radios östeuropakorrespondent.
1995 utsågs han som utrikesminister i Republiken Jamtlands Regering och skrev återkommande gästkrönikor i Länstidningen i Östersund. På 2010-talet gick Kjell Albin själv ut med och berättade om att han av Säpo varit registreras som Stasi-agent under täcknamnet ”Arnold”. Något som han själv förnekade, men pga av sitt arbete som journalist i Östeuropa och en del kontakt i arbetet med personer på DDR:s ambassad anser han själv att det kanske inte var så konstigt om han var granskad av Säpo och utretts av Stasi.
I slutet av sitt liv valde Kjell Albin Abrahamsson att flytta tillbaka till sina rötter och Kluk.
Vi kan helt enkelt avgöra att Kluk och Alsen socknen är värt ett besök, om inte för jordgubbarna i Bleckåsen, en fotbollsmatch med Alsen IF eller ett besök hos Tinas Praliner – så för att möta de engagerade människorna och eldsjälarna som lever och verkar för bygden och hela tiden ser till att det händer saker och att det finns en levande by att besöka. Och skulle en dag inte räcka för att utforska allt så kan du ta en natt på den sprillans nyöppnade campingen Camp Östbacken.