Veckans by: Köttsjön

KÖTTSJÖN (Ragunda kommun)

Ett av Jämtlands mer kulinariska bynamn. Legenden säger att en björn jagat ut elva älgar på sjön. När älgarna gick igenom isen blev det en naturlig köttsoppa eller numer ”Köttsjön”.

Köttsjön ligger cirka 95 km från Östersund och bara 15 km från Borgvattnet om man vill kombinera ett besök med spökjakt i Borgvattnets ökända Prästgård.
Köttsjön är till ytan en stor by, men innevånarantalet färre, cirka 40 fast boende. I byn finns Folkets hus som byggdes i början på 1910-talet, vilket blev legendariskt efter det att Kalle & Bengan spelat in skivan ”Live in Köttsjön” under vårvintern 2001.

Vi har pratat med Fredrik Nilsson som är som är C/O för Köttsjöns Fiskevårdsområde.
Fredrik är född och uppvuxen i Köttsjön, flyttade senare till Östersund men strax efter att han bildat familj så kändes det naturligt att flytta tillbaka till Köttsjön där han driver en entreprenadfirma. Han plogar vägar på vintrarna, gräver och krossar grus på somrarna.

Fredrik berättar att det bästa med Köttsjön är den vackra naturen och att mycket i byn kretsar kring jakt, fiske och skoteråkning.
De senaste åren har byn fått ett uppsving då 4-5 yngre familjer flyttat in till byn, bla en familj från Småland.

Det finns som sagt goda fiskevatten runt Köttsjön och Fredriks bästa tips är sjön Länglingen som ligger en bit norr om byn. Fiskekort köper man i Köttsjöns kapell mitt i byn.
Är det en fin dag så ska man heller inte missa att besöka Köttsjöns badplats i södra änden av sjön. Läs mer: https://www.kottsjon.se/home

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!