Veckans by: Odensala

Odensala (Östersunds kommun)

Odensala är en stadsdel till Östersund och ligger ca 4 km från stadens centrum. Namnet ”Odensala” för tankarna naturligt till den fornnordiske guden Oden och platsen kan (mest troligt) tidigare haft en kultplats till hans ära. 

Odensala är uppdelat i Östra och Västra Odensala, har sin egen hälsocentral, ålderdomshem, förskola och både låg, mellan och högstadieskola. Just östra och västra Odensala tillhörde från början Brunflo socken men donerades till Östersunds stad vid dess grundläggning 1786. Än idag debatteras det flitigt bland Odensalas ungdomar huruvida Östra eller Västra Odensala är mest fantastisk. 

En utbyggnad av området fick vänta länge just på grund av avståndet till centrum, men vid ett generalplanarbete under 1940-talet ansågs området ändå lämpligt för utbyggnad, men som ett reservområde. 

Idag har Odensala till övervägande del exploaterats för bostäder sedan 1960-talet i form av villor, radhus och lägenheter. Men här hittar du även koloniområden med kolonilotter ner mot Storsjöns vatten. Det som tidigare var åkermarker är idag bostadsområden med allt från sommarstugor, ståtliga hus och småvillor. 

Vad har då Odensala att erbjuda sina medvetna besökare, förbipasserande och de hemmablinda boende?

Arkitekturhistoria
Odensala har bland annat 6 st byggnader från sekelskiftet med A-klassificering, det vill säga att det är kulturhistorisk värdefulla och K-märka. 

I området nedanför Tavelbäcksskolan och Ica Odenhallen hittar vi kvarter med historia och specifika karaktärsdrag från 1960-talet med enfamiljsbostäder i kedjehus, de platta taken, enkla fönster och stående panel. Övervåningarna går ut en bit över souterrängplanet och skapar en skyddad entré och det är en tydlig betoning på byggnadsteknik och till varje hus hör an liten lättskött trädgård. Området är koncentrerat och tydligt avgränsat från andra områden i Odensala.

Kantarellen-Lärksoppen

Närmare Torvalla hittar vi de nybyggda områdena på båda sidor om gamla E14. På ovansidan har vi Odensala Ängar med mindre familjehus och bostadsrätter. På nedsidan blandas pampiga nybyggda villor med de äldre husen och något enstaka lägenhets- och flerfamiljshus. 

Vill du göra en riktig tidsresa genom arkitekturhistorien rekommenderar vi ett besök i Odensala, bäst på cykel! 
Passa då även på att besöka naturreservatet runt Lillsjön. Det finns en fin badplats och en 2,5 km lång gång- och cykelväg runt sjön. 

Skärmavbild 2020-08-12 kl. 10.45.53

Vet du inte vem jag är?!
Självklart har även Odensala levererat några kända namn, både lokalt, nationellt och internationellt. Vad sägs om Ulf Dahlén, med en lång NHL-karriär i bakfickan hos New York Rangers. Född och uppvuxen på bär-vägarna i Östra Odensala. Det sägs att han brukade dyka upp på isplanerna i Odensala och erbjuda ungdomarna 10 kr till var och en som lyckades ta av honom en puck. 

Men självklart vill inte Västra Odensala vara sämre och kan i sin ringhörna ställa upp med skådespelaren Rolf Lassgård. Senaste tiden har det även ryktats att Rolf kan tänkas vara en av kandidaterna till att ta över som president för länet efter Ewert Ljusberg. 
Vill man kändisspana efter Rolf så har han vid ett flertalet tillfällen setts köpa Bamse-tidningar och snus på Ica Odenhallen.

Den musikaliska geniet Annika Norlin, även känd som Säkert och Hello Saferide har sin bakgrund från Odensala. För de som känner till området kanske de lättare kan urskilja vad ur hennes musik som är taget eller har koppling till Odensala? Annika fick även äran att skriva och framföra ”Svart och rött pumpar hjärtat” som är den officiella ÖFK-låten.

UlfDahlen2011

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!