Veckans by: Offerdal

OFFERDAL. (Krokomkommun)

Kanske är det fel att kalla Offerdal för en by (men vi gör det ändå) eftersom det är en socken, alltså en samling av byar. Tex Almåsa, Ede, Böle, Kaxås, Landön, Frankrike, Tångeråsen och Änge för att nämna några. Vi vill också passa på att lyfta fram berget Bergsberget och sjön Sjöarsjön, för att de är helt fantastiskt kreativa namn. 

En spjutspets från Åflo och hällristningen i Gärdesån vittnar om att det bott människor i Offerdal ända sen stenåldern. I början av 1600-talet hade Offerdal näst flest byar i hela Jämtland, 33 st, och 87 gårdar. 

Offerdal har idag en stor kulturell och rural kompetens som har samlats i ett kluster. Så vi tänker nu ta med er på en kändisspaning i Offerdal. 

I Bredbyn huserar Elin Olofsson, en av länets kända författare. I Kälom finns ett fantastiskt kulturliv i bygdegården, där bor Kristina Ernehed och Anders Lundin. Andra kända namn från trakten är Stefan Nolervik och i Undrom (i och för sig Rödöns socken men gränsar till Offerdal) bor Clara Bodén, känd filmare. I Offerdal bor Anna Olofsson Frestadius som drivit bland annat vägupproret tillsammans med fotografen Susanne Kvarnlöf. Tillsammans med Annelie Åsen Carlsson driver de också instagramkontot ”Landets goaste plats”. 

Det finns även två stora affärsmän med koppling till Offerdal. Den bortgångne Maths O. Sundqvist kommer från Kaxås och IT-entreprenören Dan Olofsson jobbar just nu för att stoppa avfolkningen i sin barndomsby Kaxås. I Tvärådalen har även en hyfsat känd fotbollsspelare köpt en stuga och lite skogsmark. Och när vi ändå är inne på idrottsspåret så vill vi även nämna längdskidåkar- och löparsläkten Bångmans som placerat sig högt upp på många resultatlistor från SM, Vasaloppet med mera. 

Men vad Offerdal är mest känt för är inte en person eller en händelse, utan en sten – nämligen Offerdalsskiffer! Denna sten som täcker in alla nyanser av grått och som skimrar i regnbågens alla färger (speciellt när den är blöt) säljs världen över och bryts just i Offerdalssocknen, närmare bestämt i Rönnöfors. Stenen kan ses förutom i trädgårdar och på husfasader i vår närhet även på fasaden till van Abbemuseums tillbyggnad, Eindhoven i Nederländerna, Vallentuna Kulturhus ytterfasad, Djurgårdsbrons Sjökafé och Älvsjö Torg i Stockholm och Copperhill Mountain Lodge i Åre. Men framförallt så hittar vi Offerdalsskiffern på Stortorget här i Östersund som denna vecka hyllar just Offerdal. 

Om du är sugen på att besöka Offerdal och vill ha tips på vad som finns att göra, klicka här nedan!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!