Veckans by på URBAN

När en ny centrumutvecklare tog plats hos Destination Östersund hösten 2016 uppdagades det under en workshop att det relativt nyligen ombyggda Stortorget var en känslig och viktig fråga hos många aktörer och boende i staden. Det ledde till att vi på destinationsbolaget till sommaren 2017 placerade en event-hub mitt på torget.

Evenhuben som består av två containrar, inklädda i träpanel med en trappa upp till ett soldeck och med en välkomnande glasfront fick namnet ”Urban på Torget”. ”Urb” betyder stad på latin och vår tanke var att vi skapade en liten ”stad” i staden. Vår relation till ordet urban var alltså positivt laddat, stad stod för något levande och spännande. Att det också kunde utläsas som ett personnamn gjorde det hela lita extra kul. Det väckte frågor (Vem är Urban? Vad är Urban?) vilket gav oss möjligheter att prata om syftet med Urban på Torget och ordet var inte alls lika laddat som ordet är idag.

Urban har blivit en oas mitt i city i Östersund och står placerad där kanske flest människor passerar varje dag – mitt på Stortorget. Här kan du under soliga dagar äta en take away-lunch utomhus bland odlingslådor eller ta med kompisgänget eller kollegorna på en omgång kubb eller rundpingis, bland många andra spel och aktiviteter. Urban är en plats som företag, organisationer och föreningar kan använda som pop-up butik, marknadsföra sig själv och ha prova-på aktiviteter.

Efter att Terese Bengard i ett facebook-inlägg påpekat just namnvalet ”Urban” och ansåg att det var lite töntigt och omodernt för Östersund att använda sig att just ordet urban så fick vi en större insyn i vad ordet faktiskt är laddat med idag. Genom att använda ordet urban kan det uppfattas som att man är emot landsbygden och anser att staden är bättre än det rurala.

”Jag ser egentligen inga problem med att använda ordet Urban i samband med det vi gör på Stortorget. Östersund är staden i Jämtland och det tycker jag vi ska vara stolta över. Med det sagt så anser jag samtidigt att det är viktigt att vi har en levande landsbygd runt Östersund.”
– Calle Hedman, centrumutvecklare på Destination Östersund

Symbiosen mellan stad och landsbygd är viktig och Östersund som stad och turistdestination kommer tappa värde utan en levande landsbygd runt sig. Många om inte de flesta som flyttar till Östersund gör det just för att få närheten till naturen och landet. Efter Tereses inlägg och ett möte mellan henne och vår centrumutvecklare Calle startades ett samarbete som kommer att pågå över sommaren. Vi har tidigare somrar skrivit URBAN med stora bokstäver på väggen på torget. I sommar kommer vi istället att byta namn på Urban varje vecka och lyfta fram olika byar och platser i Jämtland.

 

På Destination Östersunds hemsida kommer varje vecka en ny by att presenteras som även kommer att stå med sitt namn på Urbans ena vägg på Stortorget.  I ett nyhetsinlägg kommer ni finna information och historier om dessa platser och förslag på vad man kan göra om man vill besöka platserna. Vi hoppas också att ni som har en relation till platsen själva kommer in med besökstips eller delar med er av historier ni tycker borde lyftas fram.

Veckans by är…..

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!