Vi välkomnar FIA Winter Eco Rally tillbaka till Östersund

25-27 januari står Östersund värd för FIA Winter Eco Rally. Det är andra året som en av deletapperna i internationella bilsportförbundets Bridgestone FIA ECO Rally Cup 2024 går av stapeln här i Östersund, som enda nordiska stopp på touren. Bilarna, som är vanliga standardelbilar laddas med 100 % förnyelsebar energi av vind- och vattenkraft och körs på vanliga vägar där idealtid och energiförbrukning är sammanvägda parametrar för att stå som segrare. Ett 30-tal bilar deltar och kör via de över 200 mätpunkterna, där rallysträckan den 26 går till Gräftåvallen och den 27e till Gåxsjö innan man återvänder till Stortorget i Östersund.

Bridgestone FIA ECO Rally Cup har funnits i över 10 år men tidigare bara arrangerats i syd- och mellaneuropa. Här i Östersund ges möjlighet att testa och visa hur bilar utan utsläpp fungerar i tuff vintermiljö.

Ordförande i lokala organisationskommittén Thomas Fuchs berättar:
– Vi fick fantastiskt fin respons på arrangemanget i fjol från bilsportförbundet, leverantörerna och deltagarna. Vi ser ett stort intresse från biltillverkarna att visa upp sina bilar. Många är nyfikna på konceptet och vi ser detta som ett led i att hitta nya, hållbara sätt att arrangera bilrallyn på. Totalt räknar vi med 40 bilar inklusive funktionärsbilarna och allt laddas på förnyelsebar energi från Jämtkraft. Vår målsättning är att maximalt förbruka 100 liter diesel under tävlingsdagarna och då är det andra slags fordon som förbrukar detta t ex traktorer som transporterar ut grindar, bärgningsbil etc. Tävlingarna i Östersund är den första deltävlingen i cupen 2024 och en totalvinnare koras i november.

– Östersund ska vara fossilfritt och klimatneutralt till 2030. Samtidigt vill vi såklart att vi ska fortsätta vara en av Sveriges främsta evenemangsstäder och då gäller det att vi tillsammans tänker om och tänker nytt. Winter Eco Rally är ett exempel som går helt i linje med detta, säger Jessica Thylin, evenemangsansvarig på Destination Östersund. Rallyt synliggör Östersund som en hållbar destination och evenemangsstad.

Program
Fredag 26 januari
09.00 Invigningstal av Landshövding Marita Ljung
09.30 Första start. Dagens sträcka går till Gräftåvallen.
ca 15.50 – 17.00 Målgång Stortorget

Lördag 27 januari
08.30 Första start. Dagens sträcka går till Gåxsjö
ca 15.15 – 17.00 Målgång Stortorget
18.00 Prisutdelning på Clarion Hotel Grand Östersund

För mer information:
Thomas Fuchs, ordförande lokala organisationskommittén VMT Jämtland, 070-331 77 46
Jessica Thylin, evenemangsansvarig Destination Östersund, 070-203 01 66

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!