Global Destination Sustainability Index (GDSI) är en jämförande ranking som startade 2016 av organisationen Global Destination Sustainability Movement. I årets mätning deltog över hundra städer runt om världen som satsar på hållbarhet. Östersund, som är med för första gången, landande på 65,7% och plats 52, den ledande destinationen Helsingfors tog hem första platsen med 92,43%.
Global Destination Sustainability Index granskar hållbarheten hos destinationer i fyra olika kategorier med hjälp av över 75 indikatorer med koppling till Agenda 2030 och de internationella kriterierna för hållbar destinationsutveckling från GSTC. De 4 kategorierna mäter miljömässig och social hållbarhet, leveranskedjor och förvaltning av destinationen. Arbetet har gjorts under ledning av Destination Östersund i samarbete med hållbarhetsgruppen på Östersunds kommun.
Visit Swedens, Sveriges marknadsföringsbolag, har som mål att Sverige 2030 ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål baserad på innovation. Den regionala utvecklingsstrategin för Jämtlands Län 2050 säger att vi ska vara en nytänkande och hållbar region att leva, verka och utvecklas i. Ett demokratiskt, socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Östersund är den gemensamma, grundläggande visionen för Östersunds kommun som också satt målet att vara klimatneutralt, fossilfritt och energieffektivt till 2030. Besöksnäringen är en basnäring i Östersund och Jämtland Härjedalen och det är viktigt att branschen inte halkar efter.
–Östersund has performed very well for a first-time submission and is doing better than the GDS-Index average, which shows their commitment to working with sustainability as a city and destination, says Inge Krogh Larsen, Changemaker and Relationship Manager for the Nordics at the GDS movement.
Joanna Gustafsson är processledare på Destination Östersund och hon berättar:
– Det är otroligt spännande att Östersund som destination nu har en utgångspunkt för det gemensamma hållbarhetsarbetet och hur vi står oss internationellt. Det har varit ett lagarbete att samla in dokumentationen för att besvara kriterierna och jag ser stor potential i att samarbeta och lära av de andra destinationerna i nätverket som alla gör ett fantastiskt jobb med att ställa om och skapa action som bidrar till en hållbar samhällsutveckling världen över.
Destination Östersund kommer att delta i GDSI även 2025 och hoppas förbättra flera av de områden som visat sig i första årets mätning. Resultatet bekräftar att Östersund bl a jobbar framgångsrikt med social hållbarhet, och att till nästa år har potential att tillsammans med näringslivet stärka hållbarhetsarbetet för att öka antalet resilienta och attraktiva verksamheter.
Joanna Gustafsson fortsätter:
– Genom att mäta oss med indikatorerna i ramverket har vi fått en kontroll på hur vi ligger till idag och vad vi behöver förbättra, vilket gör att vi kan sätta tydligare mål framåt. Nu ska vi fördjupa oss i resultaten, kroka arm med kommun, näringsliv och civilsamhälle för att göra jobbet som krävs för att fortsätta bidra till Östersunds platsutveckling. Förhoppningsvis syns resultatet av arbetet redan nästa år, men för oss är det inte rankingen som väger tyngst utan att vi med ramverket som verktyg kan bli bättre och bidra till en hållbarare plats både idag och i framtiden.
Under hösten har arbetet med en ny strategi för upplevelse- och platsutveckling 2025–2030 påbörjats där mätningens resultat blir ett av underlagen som hjälper till att sätta riktningen mot Östersund 2030.
– Vi ser möjligheten i att använda GDSI mätningen som en hävstång i utvecklingen av Östersund både som besöksmål och för oss som bor och verkar här, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund. Besökare blir alltmer medvetna och efterfrågar hållbara tjänster och resmål i allt högre utsträckning. Då kan GDSI mätningen dels vara ett sätt för oss att utveckla Östersund men även bidra till att öka Östersunds attraktionskraft och få fler att välja Östersund.
För mer information:
Joanna Gustafsson, Processledare för hållbar destinationsutveckling Destination Östersund, 079-585 19 62
Det kommande arbetet med ramverket är en del av projektet Bättre besöksnäring – Datadriven och hållbar utveckling som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Jämtland Härjedalen.