Finalister Årets Lalander 2024

Idag offentliggörs finalisterna till Årets Guldgala. Priset Årets Lalander delas ut av Destination Östersund och Näringsidkarna i syfte att uppmärksamma företag och /eller personer som bidrar till att öka Östersunds attraktionskraft. I år har prisgivarna valt att fokusera på cirkularitet som bidrar till stadskärnans attraktionskraft. De tre finalisterna är:  Hamngatan 12, Brukat och Vinylhem

Motiveringen för de tre:

Vinylhem
Vinylhem har skapat en mötesplats med fokus på musik och upplevelser. Med mod och en känsla för kvalitet så har Vinylhem skapat en besöksanledning till stadskärnan där både vinyl- och cd skivor får ett nytt liv med nya ägare.

Brukat
Brukat speglar cirkuläritet och hållbarhet på ett modernt och chickt vis. Med stort kundfokus, events och plaggets bästa ser de till säsong och håller butiken ständigt aktuell. Deras affärsidé har spridit inspiration och innovation till fler såväl butiker som privatpersoner.

Hamngatan 12
Hamngatan 12:s driver café och restaurangverksamhet som andas cirkuläritet. Inredningen består av återbrukade möbler som är till salu och maten de serverar är till stora delar baserad på frukt och grönsaker tillvaratagna i kampen mot matsvinnet.

Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund berättar mer om finalisterna:
– Vi behöver alla bidra till ett mer cirkulärt samhälle. Våra tre finalister gör att man vill besöka stadskärnan samtidigt som de visar på en mer hållbar livsstil. De bidrar också med events och upplevelser som dels lockar besökare till den egna verksamheten men som också gör stadskärnan mer attraktiv.

Emil Danielsson representerar Näringsidkarna, en ideell förening som ska främja handel och näringsliv i Östersund, och han berättar:
– Med priset vill vi lyfta fram inspirerande entreprenörer som är goda förebilder och som bidrar till att utveckla Östersund.

Fakta om priset:
Priset delas ut av Destination Östersund och Näringsidkarna till minne av paret Lalander. Gullan och Per Lalander bedrev handel inom konfektion och ekipering i flera lokaler längs Prästgatan, under 1940 – 1970-talet, de sista åren i dåvarande Centrumpalatset. Tillsammans var de en starkt drivande kraft i föreningen Näringsidkarna under många år och Per var dess ordförande under åren 1960 – 1971. Paret var förebilder under sin livstid och till deras minne och ära delas nu detta pris ut till en efterföljare, som likt paret Lalander, sprider inspiration och stimulerar utveckling på destinationen.

Prissumman om 20 000 kronor går till en fysisk eller juridisk person som påverkat Östersunds attraktionskraft, bidragit till platsutveckling på destinationen och därmed gynnat dess handel.
Juryn består av representanter från Destination Östersund och Näringsidkarna.

För mer information:
Mikael Jonsson, VD Destination Östersund AB, tel 076-115 10 70
Emil Danielsson, Näringsidkarna, tel 070-310 19 29

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!