Nu startar vi ett konst- och kulturprojekt i Östersunds stadskärna under namnet #FÄRGSTÄNK. Tanken är att kunna samla alla olika kulturgenrer under ett och samma namn med syftet att ge lite färg i vardagen i city – stort som smått! Tillsammans med fastighetsägare, konstnärer och dig som är villig att bidra är detta projekt möjligt!

#FÄRGSTÄNK är en del av Purple Flag-arbetet där vi vill få in mer kultur i stadskärnan, men kommer även löpa vidare efter att Östersund fått sin Purple Flag-certifiering för att fortsatt få in mer musik, teater och konst mm i stadens centrum. Längre ner på sidan kan du se hur du som företag eller privatperson kan vara med och bidra till projektet och tillföra med konst och kultur till vår stadskärna.

Startskottet för #FÄRGSTÄNK blev en minnesmålning på Mårtens Torg där en stor väggmålning av det lilla huset som inte längre finns växte fram under juni 2021.

De första fasadmålningarna som genomförs på Mårtens Torg och Zätagränd är ett samarbete med Diös Fastigheter och Odéns Fastigheter. 

Under 2022 målades två väggar samt ett mindre hus i FÄRGSTÄNK-projektet. Det handlar om väggen till Mittpunkten längs med Thoméegränd som är målad av Olivia Ericsson, inne på Mårtens Torg som är gjord av Petter Erlandsson samt hela huset till den offentliga toaletten på Zätagränd där Kape kreerat. 

Har du tips på platser, konstnärer eller kanske motiv – tipsa oss! Vi tar tacksamt emot alla idéer.

#FÄRGSTÄNK - en konstvandring

Elskåpskonst är en del av FÄRGSTÄNK-projektet där Jämtkraft tagit in lokala konstnärer som skapat konstverk på temat KRAFT.  Verken har sedan laminerats på ett antal elskåp i stadskärnan. Ett effektivt sätt att minsta klotter – samtidigt som det tillför glädje och utsmyckning i vår stad. 

Vill du uppleva alla konstverk som tagit plats i vår stadskärna? 
Ladda ner Cityplay-appen till din telefon och ta fram konstkartan under Nyheter. Där kan du enkelt se vart alla målningar och elskåp finns och vem som är konstnären bakom verket. 

#VinterLjus - en ljusvandring

Gå på en ljuspromenad!

Den lysande konstvandringen #VinterLjus i samarbete med Jämtkraft förser vi vår stad med stämningsfull vinterbelysning. Valda väggmålningar belyses, ljuset kommer också få ta plats i egna installationer. Det skapar en magisk atmosfär under de kalla och mörka månaderna, de upplysta konstverken blir levande mästerverk när mörkret faller.

Om du vill utforska alla konstverk och ljusinstallationer i stadskärnan, ladda ner Cityplay-appen till din telefon och öppna konstkartan under Nyheter. Där kan du enkelt hitta alla målningar, konst på elskåp samt upptäcka konstnärerna bakom verken.

Här finns alla upplysta konstverk:

Den som skrattar förlorar ljusstolpen – Busstorget
Jane Doe-huset – Mårtens Torg (Kape)
The Space – Mårtens Torg (Kajsa Tuva Werner)
Hjortronet – Mårtens Torg (Petter Erlandsson)
Northern Lights – Mårtens Torg (Sceb & Ollio)
Kvacksalvaren – Z-gränd (Henrik Ljusberg)
Fredsripa/Lagopus pax – Törnstensgränd/Prästgatan (Petter Erlandsson)
Trädallén – Biostaden/Prästgatan
Östersundsskylten – Stortorget/Östersund Arena (plats kan variera)
Storsjöodjuret – Badhusparken
Julgranen – Stortorget

Bidra med ett färgstänk!

Som privatperson och företag kan du bidra till projektet genom att skänka pengar som oavkortat kommer att gå till arvode för konstnärer och material.

FÖRETAG
Skänk 2000 kr eller valfri högre summa. Skicka ett mail till info@destinationostersund.se så kontaktar vi dig och fixar en faktura. De företag som ger en gåva kommer att stå med sitt namn på en plakett vid målningen på Mårtens Torg. Vill ditt företag bidra med en större summa – kontakta oss så löser vi självklart det!  

PRIVATPERSONER
Som privatperson kan du Swisha valfri summa till nummer 123 202 2796 – märk din gåva med Färgstänk. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!