Stort stöd för cityföretag under Corona-pandemin

Under den pågående Corona-pandemin visar Östersunds invånare och företag stort stöd till stadens näringsliv, genom att exempelvis köpa presentkort som “Citykortet” och Östersundshäften eller handla och äta lokalt. Bland annat har Destination Östersunds förmedling av Citykortet ökat med 42 % under det första halvåret. Konkret innebär det att ca 1,4 miljoner kr, en ökning med ca 600 000 kr jämfört med 2019, kan användas hos de ca 100 företag som tar emot Citykortet i Östersund.  

Calle Hedman som arbetar med stadsutveckling på Destination Östersund är tacksam över solidariteten som både privatpersoner och företag visat hittills under Corona-pandemin. Företag har exempelvis köpt Citykort eller Östersundshäften till sina medarbetare – pengar som kommer de lokala företagen tillgodo, antingen genom exempelvis direkt försäljning eller till de aktiviteter som destinationsbolaget genomför i Östersund. Insikten finns såklart att pandemin inte är över och att många företag är oroliga för sin verksamhets framtid. Majoriteten av verksamheterna har tappat mellan 30 – 50 % av sin omsättning det senaste halvåret. Det visar tre av destinationsbolagets undersökningar under pandemin. 

– Först och främst vill vi på Destination Östersund passa på att tacka alla, privatpersoner och företag, som hittills gynnat vårt lokala näringsliv under pandemin. Stort varmt tack! Jag önskar att vi nu kunde säga att faran är över, men vi vet att många av våra ägare och partners nu går in i en höst med stor ovisshet om de kommer att överleva eller inte. De behöver fortsatt stöd, så vi uppmanar alla att tänka lite extra kring sin konsumtion, som är direkt kopplad till både stadskärnan och hela Östersunds kommun. Jag vill fortsätta äta god lokalproducerad mat i vår stad, som i år dessutom firar tio år som ”City Of Gastronomy”. Det är skönt att få hjälp av kunnig butikspersonal, prova kläder eller skor och faktiskt kunna gå därifrån direkt med en påse i handen, säger Calle Hedman, Centrumutvecklare i Östersund.  

Förutom att skapa en attraktiv stad för boende och besökare genererar den lokala konsumtionen intäkter till hela samhället. Företagen skapar, förutom en levande stadskärna, arbetstillfällen vars inkomstskatter exempelvis går direkt till kommunens skolor, sjukvård och äldreomsorg.    

– Vi har alla möjlighet att påverka hur Östersund tar sig igenom pandemin och fortsätter att utvecklas. I korthet handlar det så klart om att tänka ”handla lokalt” när du behöver köpa något. Fundera över konsekvenserna av dina inköp – kommer dina pengar göra nytta för Östersund eller hamnar dem till exempel i ett annat land via en nätbutik? Be butiken ta hem den vara du vill ha – var en “Local Hero”. Fortsätt köpa Citykort och Östersundshäftet som present till nära och kära eller till medarbetarna. Glöm heller inte att ladda ner CityPlay-appen som fungerar som ett digitalt stämpelkort, där du får belöningar när du handlar lokalt, avslutar Calle Hedman.   
 
För mer information: 
Calle Hedman, centrumutvecklare Destination Östersund, 073-815 01 13 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!