Boendeanläggningar
Tips till dig som driver boendeanläggning
Här nedan hittar du information och tips riktade till dig som driver hotell, pensionat eller camping.
Standarder och certifieringar
- GSTCs kriterier för företag – Global Sustainable Tourism Council. Här finns kriterierna på svenska.
- Green Key - En internationell miljömärkning för anläggningar inom besöks- och turistbranschen.
- ISO 14001 – En internationell standard som ska hjälpa företag att införa ett miljöledningssystem. Det ställs krav på certifiering, kontinuerliga förbättringar och extern revision.
- EU Ecolabel – EU:s officiella miljömärkning för varor och turism. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för EU Ecolabel i Sverige.
- Bra Miljöval – Svenska Naturskyddsföreningens märkning för olika varor och tjänster som sparar på naturresurserna.
- Svanen – Nordens officiella miljömärkning för varor och tjänster. Både miljö- och klimatkrav ställs och kraven höjs kontinuerligt.
För konferensanläggningar
- GSTCs kriterier för MICE – Global Sustainable Tourism Council.
- Svenska Mötens klassificering – Medlemsorganisation för mötesanläggningar med krav på hållbarhet.
Tillgänglighet, trygghet och hållbarhet
Tillgänglighetsguide med sju principer för att välkomna fler – Destination Östersund
Kommunicera med den medvetna resenären – Verktygslåda från Visit Sweden för hur ditt företag kan kommunicera ert hållbarhetsarbete och nå den växande målgruppen av medvetna resenärer.
Checklista för inkluderande kommunikation – Trampolin PR
Värdeguide för Jämtland Härjedalen (JHT) – Tips och råd för att skapa fler inkluderande upplevelser. Värdeguiden är en hjälpmedel för dig att omvandla sunda värderingar till konkreta handlingar för fler nöjda besökare, ökad hållbarhet och lönsamhet.
Kommersiell sexuell exploatering – Myndighetssamverkan Tillsammans mot våld i Jämtlands län har tagit fram en kort utbildningsfilm som ger dig en introduktion till vad kommersiell sexuell exploatering är, hur du kan lära dig känna igen tecken och veta vad du ska göra, till exempel hur du lämnar information till berörda myndigheter vid misstanke. Filmen riktar sig till dig som möter många människor i ditt arbete, till exempel inom besöksnäringen, taxibranschen eller andra serviceyrken.
Hotellkurage – Hotellkurage är en policy vid oro för att någon far illa av våld, sexköp eller människohandel på hotell. Här finns det att ladda ner mallar och information till gäster på både svenska och engelska.
Minska matsvinnet
Karma – Ett system för att sälja ert matsvinn och öka lönsamheten för din restaurang, café eller butik.
Too Good To Go – Världens största marknadsplats för överskottsmat för att rädda mat från att gå till spillo. Ett system där du kan sälja överbliven mat för ökad lönsamhet och minskat matsvinn.
Generation Waste – Erbjuder verktyg för mätbara insikter som kan minska matsvinnet hos företag inom besöksnäring och kommuner, vilket gynnar både klimatet, verksamheten och budgeten.
Handbok för minskat matsvinn – För restauranger i privat regi.
Minska ditt matsvinn – Tips från Östersunds kommun.
Märkningar för mat och servering
- KRAV – Restauranger och kaféer som serverar mat tillagad av ekologiska råvaror kan KRAV-märkas. KRAV ägs av sina medlemmar, som kommer från företag och organisationer i livsmedelsbranschen.
- Fairtrade – En internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav.
- Svenskt Sigill – Svenskt Sigill finns i flera nivåer och märken för bl a Klimatcertifierad, Naturbeteskött och Arbetsvillkor som bygger på Svenskt Sigills certifiering och sedan tillkommer ytterligare regler för respektive nivå på certifiering och märke.
- One Planet Plate – Ett verktyg från WWF för medvetna måltidsleverantörer som kan användas på flera sätt. Antingen som inspireration av kunskapen och använder konceptet som en guide i matlagningen, eller så tar man ett steg till och använder One Planet Plate som en märkning och visar gästerna att du tar ansvar för planetens framtid. De rätter som klarar kraven har möjlighet att använda One Planet Plates-symbolen.
- Rainforest Alliance – Rainforest Alliance är en ideell, internationell miljöorganisation. Syftet med denna miljömärkning är att skydda ekosystem samt de människor, vilda djur och växter som är beroende av dem. Det finns inget krav på ekologiska råvaror men man har ett vattenbesparingsprogram och man måste använda organiskt gödsel.
- Från Sverige – Svenskmärkning står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. I märkningen ingår de tre märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.
- Marine Stewardship Council (MSC) – Målsättningen med MSC är att med miljömärkning och certifiering bidra till sundare hav genom att erkänna och belöna hållbara fångstmetoder och påverka hållbara val vid köp av fisk och skaldjur