Restaurang, Café & Mathantverk

Matnyttigt för dig som driver restaurang- och caféverksamhet eller mathanverk

Här nedan hittar du information och tips riktade till dig inom restaurang- och cafébranschen eller lokal producent av mathantverk. 

Handbok för minskat matsvinn – För restauranger i privat regi.

Branschriktlinjer för bl a utomhusmatlagningLivsmedelsverket

Regional matstrategi och handlingsplan (2018) – Region Jämtland Härjedalen

Riktlinjer för uteserveringar – Östersunds kommun

Creative City of Gastronomy – Östersund och Region Jämtland Härjedalen är UNESCO Creative City of Gastronomy sedan 2012 tack vare vårt lokala mathantverk. Här finns deras kommunikationskanal på Facebook.

UNESCO Creative Cities Network – Hur du som företag eller matproducent kan ta del av nätverket i Östersunds kommun.

Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk.

Reko-Ring Östersund – för konsumenter och producenter. Reko-Ring-grupp för producenter i Östersund.

WWF One Planet Plate – Guide till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden för en levande planet.

Måltidsturism och trender i tiden – Visit Sweden


Märkningar för restauranger, mat och servering

  • KRAV – Restauranger och kaféer som serverar mat tillagad av ekologiska råvaror kan KRAV-märkas. KRAV ägs av sina medlemmar, som kommer från företag och organisationer i livsmedelsbranschen.
  • Fairtrade – En internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav.
  • Svenskt Sigill – Svenskt Sigill finns i flera nivåer och märken för bl a Klimatcertifierad, Naturbeteskött och Arbetsvillkor som bygger på Svenskt Sigills certifiering och sedan tillkommer ytterligare regler för respektive nivå på certifiering och märke.
  • One Planet Plate – Ett verktyg från WWF för medvetna måltidsleverantörer som kan användas på flera sätt. Antingen som inspireration av kunskapen och använder konceptet som en guide i matlagningen, eller så tar man ett steg till och använder One Planet Plate som en märkning och visar gästerna att du tar ansvar för planetens framtid. De rätter som klarar kraven har möjlighet att använda One Planet Plates-symbolen.
  • Rainforest Alliance – Rainforest Alliance är en ideell, internationell miljöorganisation. Syftet med denna miljömärkning är att skydda ekosystem samt de människor, vilda djur och växter som är beroende av dem. Det finns inget krav på ekologiska råvaror men man har ett vattenbesparingsprogram och man måste använda organiskt gödsel.
  • Från Sverige – Svenskmärkning står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. I märkningen ingår de tre märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.
  • Marine Stewardship Council (MSC) – Målsättningen med MSC är att med miljömärkning och certifiering bidra till sundare hav genom att erkänna och belöna hållbara fångstmetoder och påverka hållbara val vid köp av fisk och skaldjur.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!