Veckans by: Bjärme

Bjärme (Östersund kommun)

Bjärme är en småort i Näs socken i Östersunds kommun. Byn ligger ca 3 km från Fåker som agerar som postort  och tillhandahåller mataffär, mack etc, och ca 3,5 mil från Östersund. 86 st personer står skrivna i Bjärme, Fåker och inte mindre än 38 företag har sin adress på orten. 

Bjärme ligger med närhet till sjöarna Fåkersjön, Näkten och Locknesjön, så man kan bara ana att bra badplatser inte är en bristvara. Men trots sin sjönära placering ligger Bjärme högt med utsikt över Oviksfjällen. Området runt Bjärme har otroligt många fornlämningar och historiska gårdar och kvarlämningar på sina marker som tyder på att Bjärme är en gammal by som varit med när det begav sig. 

Vad du kanske inte visste om Bjärme är att för att vara en så till antalet få boende liten bygd så har den levererat en ganska hög procent med namn vi känner till. 

Kulturen levererar
Vi börjar längst bak, eller så långt bak vi kan hitta ett namn vi känner igen. Nämligen med skådespelaren Emil Fjellström, skomakarsonen född 24 oktober 1884 i Bjärme. Fjellström var under sin tid i Bjärme och Östersundstrakten aktiv inom de lokala revyerna på sin fritid men bestämde sig i början på 1900-talet för att flytta till Stockholm och och satsa på teatern helhjärtat. Rättare sagt och gjort så började Fjellström redan 1906 arbeta i Anton Salmsons operett-teater. Han gick sedan mellan en mängd olika operett-teatrar tills han tillslut hamnade på fasta scener i Stockholm. Han kunde bla ses på Berns och Folkteatern i Stockholm, och periodvis även i Göteborg vid Lorensbergsteatern och Göteborgs stadsteater. Fjellström medverkade mellan 1917-1952 i inte mindre än 78 st filmer, varav de två sista kom efter hans bortgång. Några titlar vi alla känner igen är bla ”Bombi Bitt och jag” (1936) och ”Hemsöborna” (1944) som kom samma år som Emil Fjellström gick bort. 

Näst på tur har vi den legendariske författarinnan och skribenten Bodil Malmsten. Dotter till agronomen Ulf Malmsten och bondtösen Inez Alm som var född, uppvuxen och boende i Bjärme. En tidig skilsmässa mellan föräldrarna  ledde till att Bodil och hennes syster blev kvar med deras mor på Ol’Ersgården i Bjärme. 

När modern senare blev tvungen att ta arbete söderut i landet, bodde Bodil kvar med sina morföräldrar i ett halvår innan hon flyttade till fosterboende i Stockholm. Bodil utbildades senare vid konstskolan Idun Loven i Stockholm och det var där hon först tränades inom skapandets former. Efter det läste hon även ett år på Konstakademin. 

Bodil slog igenom 1984 med diktsamlingen ”Damen, det brinner!” och 10 år senare romandebuterade hon med boken ”Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån” (1994). Mellan 1970-2016 skrev Bodil Malmsten inte mindre än 36 böcker i form av diktsamlingar och romaner, hon gjorde 6 översättningar och har tagit emot 17 olika priser och utmärkelser för sitt författarskap. 

Under slutet av 90-talet och början av 00-talet bestämde sig Bodil för att sälja alla sina ägodelar, ta körkort och flytta till Frankrike. Där var hon sedan bosatt fram till 2010 när hon flyttade tillbaka till Stockholm av skälet enligt henne själv ”tiden och livet”. 2015 gick Bodil ut med att hon led av bröstcancer och ett år senare, 5 februari 2016 avled hon i sitt hem. 

Efter legendarerna Emil Fjellström och Bodil Malmsten kliver vi in i musikens värld och hittar ingen mindre än Ellen Sundberg. Ellen, född 10 december 1992 i Bjärme är sångerska och låtskrivare med kopplingar till visor, americana och countryn. Ellen är främst solokvist inom sin musik men vi hittar henne även tillsammans med Östersundsbandet Cujo Is A Cat. 
Albumdebut gjorde hon 2013 med ”Black Raven” och som 2015 fick en uppföljare – ”White smoke and pines” producerad och inspelad av ingen mindre än americanastjärnan Israel Nash i hans studio i Texas. Efter det har Ellen släppt ytterligare två album, varan en ett hyllningsalbum till Kjell Höglund. 2020 kom en ny singel och ett nytt album är på gång där hon gjort sig av med både skivbolag och band och nu gör precis som hon vill med sin musik – vad kan bli fel?

På den mer lokala kändissidan hittar vi, i rakt nedstigande led släkt med Bodil Malmsten herself – inga mindre än Kape Yeel! Tre bröder som genom sin egen fråga ”varför görs det ingen ny bra svensk musik?” skapade bandet Kape Yeel. Namnet Kape Yeel kommer från jämtskans ”Kappjäl” som i sin tur är Kläppgärde på vanlig hederlig svenska, en grannby som räknas till Bjärme. 

Seg som en gräddkola på julafton med elektronisk pop tar dom en tillbaka till 90-talet, oavsett om man redan upplevt det eller inte. Nu senast kunde man se dem uppträda när Låt Live Leva gästade Östersund. Fredrik Strage upptäckte dem i Nyhetsmorgon redan för ett år sen – nu har turen kommit till dig! 

Delad glädje, dubbel glädje
Bjärme Andelsladugård. Ja de är precis vad det låter som. 1944 invigdes andelsladugården där 11 bönder gemensamt ägde och drev en gård i Bjärme för att öka produktiviteten och minska gårdarnas kostnader. Smart och framåt tänkt! Arbetet med gården började redan 1938 av den väldigt drivande Olof Emil Alm (morfar till Bodil Malmsten). Andelsladugården var den första av sitt slag och såg som en experiment som hölls igång fram till 1965. Efter det har ladugården agerat som lager och förråd. Kanske kan detta koncept vara något för nutida jordbrukare som kämpar med långa arbetsdagar och höga kostnader? För vi vill väl alla att jordbruket ska finnas kvar i vårt land så vi kan fortsätta äta bra, närodlad mat? 

Idag finns ingen andelsladugård i närheten med Stengärde Getgård, känd för sin kallagrade getost och getmese ligger bara ett stenkast bort. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!