Destination Östersund och Adeprimo lanserar Östersund AI-Locals: AI-drivna stadsguider

Idag lanseras pilotprojektet Ostersund.ai, ett samarbete mellan Destination Östersund och Adeprimo kring AI-drivna stadsguider för en förbättrad digital och tillgänglig besöksupplevelse.

Destination Östersund och kommunikationsbyrån Adeprimo har skapat AI-Locals. Guiderna använder den senaste tekniken inom artificiell intelligens för att ge tips och information om Östersunds utbud till besökare och invånare. De fem digitala guiderna är utformade för att vara personliga och interaktiva.  Varje karaktär kommunicerar på sitt eget sätt, med emojis, slang eller förstärkande ord, vilket gör det möjligt för användarna att välja den guide som passar dem bäst.

– Det känns superspännande att introducera våra AI-guider. De representerar framtiden för besöksupplevelser med sin förmåga att snabbt och effektivt svara på en mängd olika frågor, säger Elisabeth Richardsson, ansvarig för marknad- och kommunikation på Destination Östersund.

Interaktivitet och Användarbidrag
Användare kan fritt använda AI-Locals kompetens genom att besöka ostersund.ai.  Där kan man också bidra med egna tips och hjälpa guiden att bli ännu bättre. Genom att låta lokalbefolkningen och besökare dela sina bästa tips och rekommendationer, ser man till att AI-Locals även känner till de dolda pärlorna som bara lokalbefolkningen känner till. Det blir också ett bra verktyg för besöksnäringen som komplement till det personliga bemötandet.

Kontinuerlig Uppdatering och Realtidsdata
AI-Locals bygger på OpenAIs GPT-4o och har förstärkts med information från visitostersund-webben och från lokala aktörers hemsidor. För att säkerställa att Östersund AI-Locals  jobbar med aktuell information har Adeprimo utvecklat ett system med bottar som kontinuerligt läser av utvalda sidor. Dessa bottar uppdaterar information om öppettider, evenemang, aktiviteter, menyer och mycket mer, så att användarna ska erhålla aktuell information. Destination Östersund matar kontinuerligt in mer kunskap till AI-locals och den möjligheten ges även till användarna så att både lokalbefolkning och besökare kan addera egna tips på aktiviteter och sevärdheter.

Flerspråkig Kommunikation
AI-Locals kan kommunicera på flera språk tack vare AI-tekniken. Detta gör tjänsten tillgänglig för internationella besökare som inte talar svenska. Genom att erbjuda flerspråkig support kan Östersund AI-Locals hjälpa fler människor att upptäcka och uppskatta Östersund.

– AI som teknik är såklart spännande att jobba med, och det blir tydligt att för besöksnäringen finns det stora möjligheter. Att som besökare kunna få personliga förslag baserat på den stora mängd data vi samlar in, och att den klarar av att göra det direkt. Redan under testperioden blev det tydligt att man kan få bra svar som hämtas från flera olika källor i en gemensam paketering. Det ska bli kul att se under sommaren hur den besvarar frågor, och hur vi kan utveckla den och göra den ännu bättre, säger Erik Isberg, digital strateg på Adeprimo.

– Samtidigt som AI-guiderna erbjuder en rad fördelar och möjligheter, är det viktigt att komma ihåg att de inte är ofelbara. Våra AI-guider lär sig kontinuerligt, vilket innebär att det kan finnas tillfällen då guiden inte har rätt svar eller gör felbedömningar, tillägger Elisabeth Richardsson.  Vi, tillsammans med Adeprimo, jobbar för att förbättra och finjustera systemet för att minimera fel och är självklart tacksamma för feedback under denna utvecklingsprocess. Ju fler som hjälper till att ”mata” våra AI-guider med bra information desto bättre. Vi uppmanar alla att fylla på med tips om sina egna smultronställen, sånt man tycker om och gärna vill dela vidare.

AI-locals kommer att utvärderas både kontinuerligt och efter sommaren. Förhoppningen är att detta ska kunna skalas upp både för Östersunds del att omfatta ytterligare information än bara besöksnäring och att tjänsten även ska kunna erbjudas till fler destinationer.

 

Länk till AI-tjänsten: Ostersund.ai

För mer information:
Erik Isberg, digital strateg och projektledare på Adeprimo, 076-  83 63 183
Elisabeth Richardsson, ansvarig marknad och kommunikation Destination Östersund, 070-221 22 36

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!