Invigning av Den Långa Vandringen i Surfbukten

På söndag den 7 juli invigs Den Långa Vandringen Jämtland i Surfbukten i Östersund. Världens längsta organiserade vandringsevent för människor med funktionsvariationer. Evenemanget, som går längs St Olavsleden från Östersund till Åre, är en del av ett större initiativ som möjliggör för människor med olika funktionsvariationer att uppleva vildmark och friluftsliv under kontrollerade former.

Den Långa Vandringen är ett koncept som omfattar vandringar över 2 mil som skapades i samband med Friluftslivets år 2021. Syftet med vandringarna är dels att ge målgruppen möjlighet att uppleva naturen, dels att främja sociala relationer mellan deltagare och medvandrare, något som är särskilt viktigt för en samhällsgrupp där isolering och fysisk inaktivitet är vanligt förekommande. De första årens vandringar gick längs cykelvasaleden, 95 km mellan Berga By och Mora.

Anders Andrae från WillUt är initiativtagare som påbörjade planeringen för årets vandring 2023 när han, tillsammans med Linus Palmqvist från Naturens Hemligheter, vandrade och rullade sträckan Östersund- Åre för att kartlägga tillgängligheten på uppdrag av St Olavsleden. Han säger:
– Jag gillar utmaningar och jobbar enligt devisen ”Allt går till dess motsatsen bevisas”. Jag har tidigare rullat/vandrat mycket i de jämtländska fjällen, det är ett favoritområde och uppdraget i fjol skapade lust att testa St Olavsleden i skarpt läge. Nu blir vi ett 10-tal rullstolar plus medvandrare som ska ta oss an sträckan. Vi har fått stort stöd från både sponsorer och medarrangörer, annars hade detta inte varit möjligt.

Putte Eby från St Olavsleden berättar:
– Vi ville ta in en tillgänglighetskonsult med egen erfarenhet av funktionsnedsättning och tog kontakt med Anders ifjol. Tillgängligheten som vi sett över handlar om att förenkla för så många som möjligt och bidra till att personer med funktionsnedsättning ska kunna komma ut och ta del av friluftslivet. Fördelen med St Olavsleden är att man enkelt kan vandra eller rulla kortare sträckor och däremellan transportera sig med buss eller tåg, man måste inte ge sig på hela sträckan, 58 mil. Nu vet vi att sträckan Östersund- Åre funkar och vill fortsätta utveckla fler delar av leden mot denna målgrupp. Under sommaren kommer vi t ex att ställa ut 16 tillgänglighetsanpassade rastplatsbord längs ledens svenska sida som du enkelt kommer åt som rullstolsburen.

– Förutom inkludering ger detta också affärsmöjligheter för våra företag, säger Bea Olsson, projektledare för Surfbukten på Destination Östersund.  Vi hoppas att Den långa vandringen både ska bidra till ökad kunskap och medvetenhet kring vikten av tillgänglighet. Det som är bra för en person i rullstol eller en person med nedsatt syn är också bra för många andra. Vi är en destination som positionerar oss mot parasport och ser fram emot att hälsa Den Långa Vandringen välkommen till Surfbukten och Östersund.

Program i Surfbukten söndag 7 juli

15.00 Livemusik från Surfscenen med Max Andreasson
15.30 Intervju om den långa vandringen med arrangör och deltagare, konferencier är Putte Eby
15.45 Livemusik från Surfscenen med Max Andreasson

Övrigt under dagen mellan 15-18

  • Hilleberg finns på plats och visar tält
  • Provkör eldriven terrängrullstol från Zoomability
  • Lär dig med om ätbara växter tillsammans med Linus Palmqvist från Naturens Hemligheter
  • Northern Tracks visar upp sin Exoqad
  • Möt deltagare i Den långa vandringen

 

För mer information
Anders Andrae WillUt, rullstolsbunden äventyrare och tillgänglighetskonsult, 070-669 35 98
Linus Palmqvist, Naturens Hemligheter och medarrangör, 070–7942189
Putte Eby, initiativtagare St Olavsleden, 070-698 45 60
Bea Olsson, projektledare Surfbukten Destination Östersund, 070-602 12 44

Vandringen i sin helhet
Söndag 7 juli                        Invigningsdag Surfbukten, Frösön
Etapp 1                                   ca 17 km Frösön – Böle, Slåtteråsen
Etapp 2                                   ca 12 km Böle, Slåtteråsen – Nälden
Etapp 3                                   ca 15 km Nälden – Bräcke
Etapp 4                                   ca 13 km Bräcke – Kluk
Etapp 5                                   ca 14 km Kluk – Åsan
Etapp 6                                   ca 24 km Åsan – Undersåker
Etapp 7                                   ca 11 km Undersåker – Såå
Etapp 8                                   ca 8 km Såå- Åre by
Måndag 15 juli                    Vandringen avslutas med målgång på Åreskutans topp. Avslutande aktiviteter på Åre Torg

 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!