Cykelfesten ska stärka Östersund som cykeldestination

Intresset för cykling är stort i Jämtland och 25 juni till 2 juli anordnas Östersund Cykelfest. Då kommer både vana cyklister och alla som är nyfikna i största allmänhet att kunna vara med på en mängd aktiviteter i och runt Östersund. Syftet är att locka såväl tillresta som ortsbefolkning att uppleva naturen på ett roligt och fartfyllt sätt.

Östersund Cykelfest testas för första gången i år och bygger på ett samarbete mellan cykelentusiaster, föreningar, butiker, hotell och Destination Östersund. En av aktivitetsarrangörerna är Cecilia Thomasson, flerfaldig VM-medaljör i MTB-orientering, som även varit med att utveckla Fugelsta-Fursteli cykelstigar i Marieby.

– Vi hoppas att fler ska upptäcka cyklingen som fritidsintresse och ta chansen att prova nya platser under veckan. Den som inte varit här i Fugelsta tidigare kommer att kunna följa med på guidade turer. Den som däremot är van att hitta sina vägar med GPS och har lite kartvett kan välja stigar utifrån sin nivå, berättar hon.

Cykelaktiviteter för alla åldrar
Under veckan väntar cykelupplevelser av olika slag på flera ställen, allt från guidade turer på skogsstigar och grusvägar till frukostcykling och motionslopp för mountainbike-cykling med start och mål på Skidstadion. Det blir också aktiviteter för downhill-cykling, både i Brunflo och på Frösön där liften i Gustavsbergsbacken kommer att vara öppen.

Martin Björnwall en av eldsjälarna bakom Brunflo Bike Park som sedan 2016 är en välbesökt, spontan cykelarena som är öppen för alla under barmarkssäsongen.

– Cykelfesten är ett bra och roligt tillfälle att träffa andra cyklister, få tips och bli lite peppad. Många som håller på med cykling har startat och tränat här på Brunflo Bike Park. Här finns även svårare partier och hopp som inte är för nybörjare, men då går det att välja enklare vägar förbi. Det är alltid folk här men aldrig trångt, förklarar han.

En ny reseanledning
På Destination Östersund är förhoppningen att även besökare från andra delar av landet ska hitta hit. Veckan avslutas söndag 2 juli med en deltävling i SWE-Cup Enduro på Östberget på Frösön.

– Målet är att det här ska bli ett återkommande koncept som stärker Östersund som cykeldestination innan sommarsäsongen drar i gång på allvar, förklarar Lina Lif på Destination Östersund. I förarbetet har vi samlat kunskap om målgruppen via intervjuer och jobbat tillsammans med de lokala cykelaktörerna för att forma ett intresseväckande program.

Programmet uppdateras löpande på visitostersund.se/ostersund-cykelfest/

Östersund Cykelfest är en del av projektet ”Omställning för besöksnäringen i Östersund” och finansieras av Region Jämtland Härjedalen och Europeiska regionala utvecklingsfonden (REACT EU).

För mer information och frågor, kontakta gärna:

Lina Lif
Destination Östersund
+46(0) 63 701 17 10
lina.lif@destinationostersund.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!