Fullspäckad vecka när Östersund cykelfest gör entré

Östersund Cykelfest inleds med chansen att vinna en cykel i motionstävlingen ”Cykla och ha skoj – vinn en hoj”. Därefter radas aktivitet efter aktivitet upp och cykelentusiasterna strålar när Östersund Cykelfest presenterar ett gediget program.

Motionsloppet i mountainbikecykling på Östersunds skidstadion går av stapeln söndag den 25 juni, därefter erbjuds mellan tre och fem olika cykelaktiviteter – per dag – i Östersundsområdet och avslutas med Sverigecupen i Enduro på Östberget 1-2 juli. Det är föreningar, cykelprofiler och grupper som tillsammans skapar aktiviteter och erbjuder prova-på-turer under en hel vecka.

She Rides är en av de ideella grupperna som bidrar till cykelveckans alla programpunkter och Erika Holmqvist kommer själv att leda turer.

– Vi erbjuder mountainbike för alla. Det kommer vara minst två ledare så att vi kan erbjuda de som inte cyklat så mycket att också hänga på. Man behöver en cykel och en hjälm, sedan guidar vi och anpassar turen så att det blir bra för alla. Under veckan erbjuder vi också en landsvägstur.

En grundidé när cykelveckan kom till var att visa upp Östersund som cykeldestination med alla möjliga typer av cykling och idag är programmet fyllt med allt man kan tänka sig. Stigcykling, landsväg, bike park, downhill, el-mountainbike, frukosttur och midnattstur.

Mot slutet av veckan erbjuder Martin Björnwall från Brunflo Bike Park en gravelbiketur i Brunflo och den oinvigde kanske undrar vad det är.

– Nu förtiden döper vi vanliga saker till coola namn och det finns en hajp kring gravelcyklar. De ser ut som dåtidens racercyklar men med grövre däck. En typ av äventyrscykel. Det är snabba, ganska otekniska och prisvärda cyklar. Vi kör en tur på Brunflos vackra grusvägar och har man ingen gravelcykel så går det bra med en mountainbike, säger Martin Björnwall som leder lördagens graveltur.

Både Martin Björnwall och Erika Holmqvist upplever att intresset för cykling har ökat de senaste åren, både mountainbike och landsväg.

– Jag tror det är en allmän trend hos befolkningen att vilja ha en aktiv och sund livsstil och då funkar cykel bra. Dessutom har cykel blivit mer tillgängligt med bättre cyklar och fler och utvecklade platser att cykla på, säger Martin Björnwall.

Förhoppningen med Östersund Cykelvecka är att locka fler till att uppleva det roliga med cykel i Östersund. Och att stolt få visa upp vad Östersundsområdet redan har.

– Vi har en massa fin verksamhet, många engagerade personer, en fin miljö, många event, grupper, ledare och arenor. Nu vill vi visa upp det för lokalbefolkningen och hitresta. Jag vill verkligen uppmuntra den som är nyfiken att prova på, nu finns chansen och vi ska ta hand om den som inte cyklat så mycket, säger Erika Holmqvist.

Fakta Östersunds Cykelfest
Från söndag den 25 juni till och med söndag den 2 juli erbjuds cykelaktiviteter i alla dess former i Östersundsområdet. Brunflo Bike Park, Downhill på Östberget, stigcykling i Brunflo, stigcykling i Fursteli, guidad tur runt Frösön, landsvägstur med utgångspunkt vid Badhusparken, XCO-banan på Frösö park. Med mera.
Cykelfesten är ett samarrangemang mellan Destination Östersund och Östersunds olika cykelklubbar inom ramen för projektet ”Omställning för besöksnäringen i OSD” som finansieras av Region Jämtland Härjedalen och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

För mer information:
Lina Lif, projektledare Destination Östersund, 063 – 701 17 10
Erika Holmqvist, She Rides, tel. 070-284 17 22
Martin Björnwall, Brunflo Bike Park, tel. 070-646 59 20

Programpunkter

Söndag 25 juni
12:00 Tävling: Cykla och ha skoj – Vinn en hoj

Måndag 26 juni
17:30 Magic Monday i Brunflo Bike park
18:00 Stigcykling med She Rides i Brunflo
22:00 Midnattstur med Johan Ranbrandt i Fugelstaskogarna

Tisdag 27 juni
17:00 Guidad Frösö-tur med den lokala cykelentusiasten Lars Eklund följt av After bike på Frösö Park Hotel

Onsdag 28 juni
17:30 Wonderful Wednesday i Brunflo Bike park
17:30 Guidad tur på Fursteli cykelstigar med den lokala cykelprofilen Cecilia Thomasson
18:00 Stigcykling med She Rides i Brunflo
18:00 Landsvägstur med She Rides från Badhusparken-Rödön-Dvärsätt-Ås

Torsdag 29 juni
18:30 Guidning XCO-banan Frösö Park med Tore Johansson, Frösö IF
17:30 Cykla e-mtb i Fugelsta, Vélorapide finns på plats med testcyklar

Fredag 30 juni
05:55 Happy morning ride – cykeltur i grupp med frukost (utgår från Hotell Östersund)
16:00 Invigning av nytt konstverk ”Frej till Frösön” längs cykelväg Bergsgatan Frösön
14:00-20:00 Cykel-AW på Clarion Hotel Grand

Lördag 1 juli
09:30 Graveltur Brunflo Backlands med lokala cykelprofilen Martin Björnwall
10:30 Familjecykling XCO-banan Frösö Park
Ca 17:00-19:00 Pro stage SWE-Cup Enduro Frösön

Söndag 2 juli
SWE-Cup Enduro tävling (Östberget och Böle) – olika tider

Hela veckan
Tävling: Flöjjut i Fugelsta! Cykla banan när det passar dig och vinn fina priser.
Tävling: Samla poäng i appen Resvis mellan 19-30 juni.
Cykla downhill på Frösön

Ett mer detaljerat program för veckan finns på: www.visitostersund.se/ostersund-cykelfest/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!