Håll Sverige Rent-dagen

På lördag den 19 september är det Håll Sverige Rent-dagen och då kommer tiotusentals svenskar att gå ut och plocka skräp. Det kommer att plockas skräp på gator, i parker och i naturområden över hela landet och på 12 utvalda orter från Malmö i söder till Arvidsjaur i norr kommer lokala hjältar att hjälpa till att lyfta frågan om nedskräpning. Håll Sverige Rent anordnar Håll Sverige Rent-dagen för tredje året i rad och under parollen Hela Sverige Plockar Skräp ombeds folk att vara med. 

– Nedskräpningen drabbar oss alla. Skräpet förstör vår natur och skadar djur, gör våra städer otrygga och kostar skattebetalarna miljarder varje år. Vi måste uppmärksamma nedskräpningen och därför är det fantastiskt att se allt engagemang runt om i landet. Ju fler vi är, desto större skillnad kan vi göra, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent. 

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, som förra året samlade 21 miljoner människor från 180 länder. Tidigare år har Håll Sverige Rent anordnat evenemang runt om i landet i samband med kampanjdagen, men på grund av coronapandemin ombeds folk att gå ut och plocka skräp själva, eller i mindre grupper och på säkert avstånd från varandra. Håll Sverige Rent-dagen anordnas i samarbete med tolv orter och lokala skräphjältar som ska arbeta för att lyfta allmänhetens intresse för nedskräpningsfrågan lokalt.

Självklart är Östersund med och håller Sverige rent genom att plocka skräp den 19 september och Calle Hedman, centrumutvecklare på Destination Östersund och kontaktperson för Hela Sverige Plockar Skräp i Östersund säger: 

– Vi är laddade att göra Östersund ännu lite renare och snyggare. Vi kan göra hur mycket som helst i form av utsmyckning, event och aktiviteter i vår stad men är det inte rent och snyggt så spelar inget av det nån roll. Staden kommer då uppfattas på ett negativt sätt och i värsta fall bidra till att upplevas som en otrygg plats. Så jag hoppas att alla som har möjlighet hjälper till att städa vårt Östersund. 

Orterna där Håll Sverige Rent har ett fördjupat samarbete är: Umeå, Karlstad, Malmö, Göteborg, Arvidsjaur, Örebro, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Östersund, Ullared och Mora. 

– På lördag går kommuner, företag och privatpersoner samman för att tillsammans göra något åt nedskräpningen. Det är helt nödvändigt för att vända trenden med mer plast i haven och skräpiga stadsmiljöer. Tillsammans är vi starka och vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och bidra på lördag genom att plocka lite skräp, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

FAKTA: Så deltar du i kampanjen

1. Anmäl dig på hållsverigerent.se/19september. Det tar 30 sekunder!

2. Den 19 september mellan klockan 13 och 14 går vi ut och plockar allt skräp vi ser (om tiden inte passar så går det självklart bra att plocka när som helst under dagen!). Det kan vara på din gata, i en park eller skog som ligger nära där du bor – det finns tyvärr skräp överallt!

3. Posta gärna en bild på Instagram och tagga den med #helasverigeplockarskräp och #hållsverigerent

4. Gå in på hållsverigerent.se och rapportera hur mycket du plockade!

FAKTA: Hela Sverige Plockar Skräp

– Håll Sverige Rent-dagen är en del av den globala kampanjen World Cleanup Day och äger rum 19 september 2020.

– I år samarbetar vi särskilt med 12 kommuner och 12 lokala hjältar. Orterna där Håll Sverige Rent har ett fördjupat samarbete är: Umeå, Karlstad, Malmö, Göteborg, Arvidsjaur, Örebro, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Östersund, Ullared och Mora.

– Mer information om Håll Sverige Rent-dagen finns på hållsverigerent.se/19september

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!