IIHF Ice Hockey U18 Women´s World Championship invigs i helgen i Östersund

IIHF Ice Hockey U18 Women´s World Championship invigs i helgen i Östersund. 8-15 januari arrangerar Östersund sitt första damhockey VM. Ett arrangemang där idrott och jämställdhet står i fokus.

– Det är första gången som internationella ishockeyförbundet sätter jämställdhet högst på dagordningen. Att tjejer och kvinnligt ledarskap är på hållbarhetsdagordningen är lika självklart som klimatfrågorna för 10 år sedan och sätter Östersund i en unik position för framtida internationella ishockeyturneringar i vår region, betonar Lisa Engman, lokal projektledare för U18 dam-VM.

Arrangörsföreningen Östersunds IK (ÖIK) har tillsammans med Svenska ishockeyförbundet arbetat intensivt det sista halvåret med att både säkra de speltekniska detaljerna men också att förankra turneringens legacy.

8 lag kommer till Östersund och turneringen är uppdelad i en A och en B grupp. USA, Kanada, Finland och Sverige spelar i A-gruppen medan Schweiz, Tjeckien, Japan och Slovakien spelar i B-gruppen. Samtliga lag kommer engagera sig i Legacy jämställdhetsprojektet.

– Det är extra roligt att Sverige kvalat in till A-gruppen och får möjlighet att spela VM på hemmaplan. Att få spela med ett bra publikstöd kan så klart vara avgörande och vi som arrangörer jobbar nu med att kommunicera att vi har världens bästa hockeytjejer på besök, berättar Lisa Engman.

Evenemangsstrategi
Parallellt med evenemanget jobbar man också utifrån ett större perspektiv med att attrahera fler stora mästerskap till Östersund.

”- Det är en riktig mästerskapsvinter, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund. Det är helt unikt att samma vintersäsong förutom damernas U-18 Hockey VM bl a få arrangera Curling EM, två VM i parasport, världscup i skidskytte, internationella tävlingar i skotercross med mera. Detta stärker Östersunds redan tidigare starka varumärke inom internationella evenemang och det är en uttalad strategi från oss, från Östersunds kommun och från ÖIK att locka fler stora mästerskap till Östersund och att Östersund lyckats få det här VM:et visar vilka fina förutsättningar vi har här”.

– Parallellt med evenemanget ligger det i ÖIK’s strategi att genomföra den här turneringen så bra vi bara någonsin kan så att vi bevisar att vi är mogen för större turneringar i Östersund Arena. Målen är att inom två år få arrangera minst en 4-nationsturnering för damkronorna och om inte för långt bort ett A-VM för damer, berättar Lisa Engman vidare.

Hockeyhajp i hela Jämtland
Allt sedan planeringen drog igång bestämde sig ÖIK för att bryta ner ishockeyförbundets mål.
Några av de lokala målen handlar om att skapa hockeyhajp i Jämtland, utveckla tjejhockeyn i Jämtland, stärka Jämtlands varumärke för lika idrott för alla samt skapa legacy kopplat till jämställdhet – Gender Equality. Att skapa fler isytor är en viktig fråga som lyfts. Fler barn på is kräver att det skapas flera isytor för vardagsträning och ytor att träna på när stora isevenemang kommer till Östersund så att dessa inte tränger undan ”isglädjen” för barn och unga.

Gender Equality
Är ett projekt som skapats under ishockey-VM för att lyfta jämställdhet. Under tre dagar anordnas föreläsningar och workshops med fokus på tre olika teman: kvinnligt ledarskap, den kvinnliga cykeln kopplat till prestation och att vara ledare för tjejer samt att bygga positiv kultur för att förebygga våld och kränkningar. Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för alla.

– Det känns viktigt ur många perspektiv att få vara med och skapa ett sånt här evenemang som kommer inspirera unga tjejer i hela Sverige att testa hockey. Vi är också stolta över vårt värdskapsprogram där tvåorna på ishockeyprogrammet på Jämtlands Gymnasium har fått i uppdrag att välkomna de deltagande lagen. I programmet har det också ingått en halvdags föreläsning med workshops där hockeyungdomarna har fått diskutera jämställdhetsfrågor och samtycke, avslutar Lisa Engman.

Turistekonomiska effekter
- Ett annat viktigt mål är att evenemanget ökar omsättningen i besöksnäringen, berättar Mikael Jonsson. Ser man till de turistekonomiska effekterna så bidrar de 400 tillresande med ca 4,8 miljoner till besöksnäringen under en period som normalt är ganska stilla och flera av hotellen är fullbokade. Flera av lagen är dessutom redan på plats för att köra så kallade Pre Games i bl a Nälden vilket skapar mervärde för regionen. Nu hoppas vi på att det blir mycket publik och bra stämning på läktaren så ta chansen och kom och kolla på världens bästa ishockeytjejer när de är på plats avslutar Mikael Jonsson.

SVT är på plats och sänder Sveriges samtliga matcher samt finalmatcherna.

För mer information:
Lisa Engman, lokal projektledare IIHF Ice Hockey U18 Women´s World Championship 070-678 18 24
Mikael Jonsson, VD Destination Östersund, 076-115 10 70

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!