Östersund blir ljusare och tryggare när energismarta juleljus lyser upp

Destination Östersund sköter stora delar av vinterbelysningen i stadskärnan och i år får fler befintliga träd ljusslingor för att lysa upp och julgranar tar plats utanför stans restauranger och butiker.

Ljussättningen runt och även utanför stadskärnan är ett sätt att skapa mysig julkänsla, men också ett viktigt arbete med att göra staden både tryggare och säkrare.

– Den här frågan har många bottnar. Vi på Destination Östersund jobbar hela tiden med fokus på att Östersund och stadskärnan ska uppfattas som trevlig att besöka oavsett om det är ett stort evenemang, jul eller en vanlig vecka. Belysningen är en väldigt viktig del i det arbetet och en av de främsta orsakerna till att människor känner sig trygga i en stadskärna, säger Calle Hedman, centrumutvecklare på Destination Östersund.

Arbetet med att skapa trygghet i stadskärnan är en del i Purple Flag projektet som handlar om att göra stadskärnan tryggare, säkrare, mer innehållsrik och självklart ren och snygg. Initiativet är ett samarbete mellan Destination Östersund, Östersunds kommun, fastighetsägare, övrigt näringsliv och polisen. Ljuspelaren på busstorget är ett uppskattat och lyckat resultat av det arbetet, andra exempel är att grupperingen tittar på en utökad nattvandring och bättre samordning mellan alla inblandade parter.

Vinterbelysningen som används i år är mer omfattande än tidigare. Fler träd kläs i ljusslingor i centrala stan, men nytt för i år är också att Destination Östersund även hjälper till med belysningen i Lit och Brunflo, där ett antal träd fått ljusslingor. De områden som fått extra mycket ljus just i år är Gågatan, Storgatan, Stortorget och Kyrkparken. Ledlamporna i belysningen som används, både i ljusbollarna och slingorna runt träden längs gågatan och resten av staden, använder den senaste ledtekniken, är energismarta och ska inte ge någon större påverkan på den totala energiförbrukningen jämfört med tidigare år.

– I år har arbetet med belysningen startat tidigare än vanligt och tanken är att visa upp stadskärnan för besökare även när det är som mörkast. Den 24 november kickar vi igång julen i samband med det stora samiska näringslivseventet på Stortorget Saepmie Vuesethe ”Saepmie visar”. Invigningen sker kl 18 med jojk och tal och samtidigt invigs Sveriges Julgran på torget som i år har ett samiskt tema designat av konstnären Jeanette Kråik. Då kan man komma och kika på julbelysningen också, berättar Calle.

Under eventet som pågår till och med lördag den 26 november fylls marknadskåtorna på torget med duodji, hantverk, inredningsdesign och mat från Saepmie. De samiska kockarna Kristoffer Åström och Andreas Lidström serverar lunch i kåtorna och flera av stans restauranger har passat på att erbjuda en samisk meny under dagarna.

– En fråga vi får är ”ska inte alla dra ner på elförbrukningen”, säger Calle. Och visst ska vi det. Men detta måste vägas mot fokuset på att göra stan tryggare och säkrare. Utebliven julbelysning kan också få negativa konsekvenser för våra handlare. Julhandeln är detaljhandelns viktigaste månad och är kanske extra viktig just nu då vi ser en ökad ekonomisk osäkerhet. Minskad julhandel kan leda till färre lokala butiker och restauranger, minskade skatteintäkter och i förlängningen kanske till konkurser och ökad arbetslöshet, avslutar Calle.

För mer information:

Calle Hedman, centrumutecklare Destination Östersund, 073-815 01 13

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!