Veckans by: Börtnan

Börtnan (Bergs Kommun)

Byn Börtnan är naturskönt belägen invid Ljungans strömmande vatten, ca 10 mil från Östersund och 6 mil från Svenstavik. De ca 50 bofasta invånarna lever i en naturnära och avstressande miljö där en hög livskvalité är vardagsvara. Till byn kan man komma per bil eller buss, bo i någon av byns alla småstugor och med lätthet ta sig till fiskevårdsområdets samtliga fiskevatten. I grannmiljön ingår ett flertal fjällkedjor som exempelvis Klövsjöfjällen och Oviksfjällen (bägge inom 2-3 mils avstånd).

Vi kommer nu berätta mer om vad Börtnan har att erbjuda, vad man inte bör missa när man är i krokarna och saker du kanske inte visste om byn. 

”Kallast i Landet”
Byn har slogan ”Kallast i Landet” och den levs upp till ganska bra. Under juli månad 2014 satte Sverige värmerekord men Börtnan levererade trots detta nätter med minusgrader och frost och var ensam om detta i hela landet. Kollar man SMHIs temperaturhistoria för många år tillbaka kan man ganska snabbt konstatera att trots rekordvarma sommarmånader så har de frostbeklädda julinätterna varit ett återkommande faktum i Börtnan. Frågan är om det är just därför som SMHI valt att placera en av sina väderstationer i byn? 

Radio Börtnan 
Författarna till populära Östersundsrevyn – Mats Eklund och Patrik Zackrisson (bördig från Börtnan) har under många år till och från producerat podd-program under namnet ”Radio Börtnan” på youtube.

Zackrisson som även är frontfigur i Patriks Combo har med bandet som dyker upp i skepnader från gammeldansorkester till afterski-band satt Börtnan på kartan med sin låt ”Skicka hem oss till Börtnan”. Och så sent som 4 juli gjorde bandet ett liveframträdande på det årliga traditionsenliga Kruskalaset i Börtnan.

Börtnan business
Trots byns ganska låga invånarantal och placering är företagsamheten i byn god. Här hittar du bla fiskeföreningar, skoterorganisationer och el- och mekföretag. Vad som satte matkulturen lite extra på kartan är när Börtnans Fjällvattenfisk AB 2017 tog hem guldmedaljen i SM i Mathantverk med sin chili- och limegravade regnbågsfilé och vars produkter du hittar från lilla lanthandeln i Sikås till flera butiker i Stockholmsområdet.

Vad sysslar man med?
Men varför åker man då egentligen till Börtnan? Ja vad vi fått fram så är reseanledningen till byn främst dess fiskevatten. Byn erhåller en mängd rekord för regnbågsfiske, det senaste en firre på 14,160 kg och 86 cm lång. I Börtnessjön (sjön i Ljungans lopp genom byn Börtnan) har det fångats åtskilliga sikar i viktklassen 5 – 6 kg. Sikfångsterna har aldrig inrapporterats, men det handlar om inofficiella jämtska (och därmed ofta svenska) rekord. Den största (kända) siken finns i uppstoppad form i Börtnangården (den gamla skolan). I grannbyn Skålan (nedströms 2 mil) fångades för några år sedan en storsik på 5,85 kg.

Är man inte så sugen på fiske så kanske man är mer sugen på godsaker? Då kan man istället under sommarhalvåret stanna till på Emma-Britas Café & Bröd/Våffelstuga som är beläget på Halvar-Jönsgården i Börtnan. Här finns prisbelönt fika som till 100% är hembakat och fiket drivs av Gunnel och hennes två döttrar som startade det 2010. Signaturrätten är Börtnanstuten – egenhändigt bakat tunnbröd med fisk från Börtnans Fjällvattenfisk. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!